Dura
Novosti

DURA je predstavila strateške projekte na Forumu za Plavi rast Jadranske Hrvatske

 

 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske organiziralo je u suradnji s regionalnim koordinatorima „Strateški forum za regionalne lance vrijednosti (RLV) Plavi rast Jadranske Hrvatske“ koji se održao u četvrtak 19. rujna u Zadru. Na poziv regionalnog koordinatora Regionalne razvojne agencije DUNEA-e, predsjednica uprave Dubrovačke razvojne agencije DURA-e gđa Ana Marija Pilato Krile sudjelovala je na forumu kao predstavnica jedinice lokalne samouprave u ime Grada Dubrovnika te je održala prezentaciju na temu projekta „Respect the City“ (Poštujmo Grad) i zone posebnog prometnog režima kojom su se obuhvatila dva društvena izazova: negativan utjecaj turizma na osnovnu infrastrukturu te pametan, zelen i integriran promet.

Strateški forum započeo je uvodnim pozdravima predstavnika Ministarstva regionalnog razvoja i fondove EU i Zadarske županije, nakon čega je predstavljena Metodologija za rješavanje društvenih izazova hrvatskih regionalnih lanaca vrijednosti.

Gđa Pilato Krile prezentirala je projekt „Respect the City“ kao odgovor na izazov negativnog utjecaja turizma na osnovnu infrastrukturu. To je projekt koji se uspješno provodi od 2017. godine strateškim upravljanjem destinacijom i predstavlja skup kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera i aktivnosti. Rezultati su projekta značajno manje gužve u gradu uz veći broj posjetitelja na godišnjoj razini i ograničavanje broja kruzera u suradnji s Cruise Lines International Association (CLIA). Kao odgovor na izazov kako postići pametan, zelen i integriran promet gđa Pilato Krile podijelila je sa sudionicima foruma detalje o novom projektu Grada Dubrovnika „Zona posebnog režima prometa“ koji je u rujnu 2024. započeo s testnom fazom regulacije prometa u kontaktnoj zoni povijesne jezgre. Dubrovnik je prvi grad u Republici Hrvatskoj koji uvodi ovakvu zonu s ciljem rješavanja problema prometnog opterećenja na trajno održiv način.

U drugom dijelu Foruma sudionici su sudjelovali u grupnom radu na tri prioritetne niše: (i) plovila budućnosti, (ii) luksuzni obalni turizam i (iii) pametno ribarstvo i akvakultura. Članica uprave DURA-e je u sklopu rada grupe „plovila budućnosti“ prezentirala Studiju izvodljivosti o uvođenju električnih brodova prema Elafitskim otocima, u sklopu projekta e-LAFITI. Studija izvodljivosti donosi niz zaključaka, od kojih je najbitniji kako je elektrifikacija brodskih linija moguća. Širom analizom mogućnosti elektrifikacija brodskih linija prema Elafitima, obuhvaćene su cjelovite dubrovačke brodske linije, te je u tom pogledu preporuka da se brodske linije prema Elafitima sagledaju kao dio jedinstvene cjeline brodskog prijevoza na dubrovačkom području.

Električna transportna rješenja s niskim emisijama koja povezuju otoke plovilima poput električnih solarnih brodova optimalne su opcije za kratka putovanja, čime bi se značajno smanjilo zagađenje mora i otoka. Uz novu kvalitetu linijskom pomorskom prijevozu ovakav projekt doveo bi i do disperzije turističkog prometa na otoke i druga područja van gradskog središta.

Više o industrijskoj tranziciji:

Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027. jedan je od strateških dokumenata kojima se definiraju ulaganja EU sredstava u Hrvatsku. Dio tog programa je Industrijska tranzicija Panonske, Sjeverne i Jadranske Hrvatske. Cilj industrijske tranzicije je jačanje regionalne konkurentnosti i izravno se povezuje s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030.

Na temelju utvrđenih globalnih trendova, razvojnih izazova i potencijala regionalnoga gospodarstva, te u skladu s rezultatima procesa poduzetničkog otkrivanja, kao glavni fokus budućeg rasta i razvoja triju regija utvrđene su prioritetne niše. Za Jadransku Hrvatsku je definiran Plavi rast, a dio procesa strateške analize je i održavanje Strateških foruma.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X