Dura
Novosti

Održan radni sastanak fokus grupe za projekt ‘Adria.MOVE IT!’ u Hotelu Rixos

Održan radni sastanak fokus grupe za projekt ‘Adria.MOVE IT!’ u Hotelu Rixos
Održan radni sastanak fokus grupe za projekt 'Adria.MOVE IT!' u Hotelu Rixos
Dana 6.prosinca 2011. u Hotelu Rixos, Dubrovnik, održan je sastanak fokus grupe u okviru projekta Adria.MOVE IT! na kojoj su sudjelovali i predstavnici Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA. Nakon kratke prezentacije projekta i partnera potaknuta je debata sudionika o održivoj mobilnosti u obalnim gradovima Jadrana, mogućnostima razvijanja alternativnih rješenja u prometu, utjecaju CO2 na okoliš, te primjerima dobre prakse.
Na sastanku su sudjelovali predstavnici gradova partnera (Piran, Umag, Novigrad, Lopar, Dubrovnik i Kotor), agencija OIKOS, predstavnik javnog poduzeća Libertas, predstavnici gradske uprave Grada Dubrovnika, predstavnici lokalnih agencija i aktera u prometu, te predstavnici razvojne agencije DURA. Sudionici sastanka su kao jedan od glavnih problema istaknuli nepostojanje kvalitetnog cestovnog i pomorskog lokalnog prijevoza, što je tijekom ljetnih mjeseci samo djelomično riješeno prometovanjem turističkih vlakića u određenim naseljima, te javnim prijevozom koji još uvijek nije efikasan jer se bazira na autobusima.

Raspravljalo se i o razvijanju mogućnosti alternativnih metoda prijevoza, pogotovo brodićima, te biciklima koji su okolišno i energetski puno efikasnija rješenja od trenutnih, ali ujedno još uvijek i nedovoljno iskorištena. Kroz projekt Adria.MOVE.IT! u gradovima partnerima uredit će se biciklističke i pješačke staze, što će omogućiti početak bitnijeg razvoja alternativnih sredstava prijevoza u priobalnim gradovima.

Svi gradovi partneri imaju jasnu poveznicu kroz istaknutu turističku sezonu, nerješive prometne probleme u ljetnim mjesecima, te nastojanje razvijanja prometne sinergije između lokalnog stanovništa i brojnih turista. Grad Piran je, između ostalog, iznio i svoj dugoročni plan potpunog ukidanja prometa unutar stare jezgre. Taj se značajan korak planira postići postepenim razvijanjem dovoljnog broja parkirnih mjesta izvan centra grada, te organiziranjem efikasnog i brzog transporta u centar kako bi se izbjegle gužve, povećala efikasnost i smanjila zagađenost.

Osim izgradnje same infrastukture u gradovima partnerima, naglašena je potreba stalne edukacije stanovništva i daljnjeg promoviranja korištenja održivih oblika prometovanja, te određivanje jasnih ciljeva povezivanja jedinica lokalne samouprave.

Datum:
07.12.2011
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X