Dura
Novosti

Objavljeni natječaji za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije

Objavljeni natječaji za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije
Objavljeni natječaji za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je devet natječaja za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije za koje su planirana sredstva u iznosu od 84,5 milijuna kuna.
Svoje projekte mogu kandidirati jedinice regionalne i lokalne samouprave, javne ustanove, trgovačka društva, obrtnici i druge pravne osobe te građani.

Sredstva će se odobravati za provedbu energetskih pregleda radi certificiranja komercijalnih zgrada javne namjene, postojećih stambenih zgrada u vlasništvu fizičkih osoba te zgrada u vlasništvu županija i gradova, a sufinancirat će se i ugradnja razdjelnika toplinske energije i radijatorskih termostatskih ventila u stanovima zgrada priključenih na centralizirani toplinski sustav. S obzirom na sve veći interes hotelijera Fond će odobravati sredstva i za povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama turističkog sektora, ali i drugim komercijalnim zgradama javne namjene te za projekte energetske učinkovitosti u zgradarstvu.

Sredstva će se dodjeljivati i za izradu projektne dokumentacije za projekte obnovljivih izvora energije. Kroz zajedničko sufinanciranje programa korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima koje će Fond provoditi u suradnji s jedinicama regionalne i lokalne samouprave koje za to iskažu interes, građanima će se radi pripreme potrošne tople vode i grijanja odobravati sredstva za ugradnju solarnih toplinskih kolektora, kotlova na pelete i dizalica topline, ali i za ugradnju fotonaponskih kolektora i vjetrogeneratora radi proizvodnje električne energije za vlastitu potrošnju. Građani koji imaju prebivalište na otocima moći će od Fonda dobiti poticaje za ugradnju sustava za korištenje ukapljenog naftnog plina i sunčevih toplinskih kolektora.

Sredstva Fonda će se, ovisno o natječaju i korisnicima, dodjeljivati kao financijske pomoći, subvencije, beskamatni zajmovi te subvencije kamata, a s obzirom na to raspoloživi iznosi po projektu bit će od 12.000,00 kuna za građane pa do 1.400.000,00 kuna za trgovačka društva i obrtnike, dok će jedinice regionalne, odnosno lokalne samouprave, sukladno važećim pravilnicima o dodjeli sredstava Fonda, moći dobiti 40 do 80 posto od vrijednosti ukupne investicije.

Uz dostavu tražene dokumentacije koja je propisana u svih devet natječaja kriteriji za ocjenjivanje ponude i određivanja prednosti pri dodjeli sredstava biti će pripremljenost konkretnih projekta, stupanj povoljnog utjecaja na zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kvaliteta ponuđenog tehničkog rješenja, veća ušteda energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova za manja uložena sredstva te financijska sposobnost korisnika na ulaganja i povrat sredstava.

Natječaji su objavljeni na web stranici Fonda i u Narodnim novinama br. 137/12, a sve upute i obrasci za prijavu projekata mogu se pronaći na web stranici Fonda – www.fzoeu.hr.

 

Datum:
19.12.2012
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X