Dura
Novosti

Završeno XVII. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu

Završeno XVII. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
Završeno XVII. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
Dubrovnik, 21.svibnja 2013. – Ministarstvo poduzetništva i obrta, pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske,organiziralo je Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, koje se održalo od 9. do 11. svibnja 2013. godine u Toplicama Sveti Martin na kojem je sudjelovala i direktorica DURA-e Andrea Novaković.

Tijekom Savjetovanja, istaknuta je važnost stvaranja poticajnog okruženja za razvoj malog i srednjeg poduzetništva koje kao pokretačka snaga svakog suvremenog gospodarstva generira nova radna mjesta, stvara nove vrijednosti i snažno utječe na društveni razvoj te je u tom kontekstu predstavljena Strategija razvoja poduzetništva za razdoblje 2013. do 2020. koju je prošli tjedan usvojila Vlada Republike Hrvatske, a čiji je cilj jačanje poduzetničkog potencijala i unapređenje kulture poduzetništva.

U sklopu Savjetovanja govorilo se i o prilikama za razvoj i rast malog gospodarstva temeljem korištenja sredstava iz Strukturnih fondova Europske unije. Istaknuto je da Hrvatska u razdoblju od 2014. do 2020. godine iz fondova Europske unije planira povući 2 milijarde eura za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Trenutno, kroz Operativni program za regionalnu konkurentnost temeljem kojeg se koristi pretpristupna pomoć, nastoji se potaknuti društvena i ekonomska kohezija, ali i razviti institucionalna sposobnost za upravljanje budućim ulaganjima poput onih koja će se sufinancirati kroz Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) odnosno Strukturne fondove Europske unije.

Evidentno je da će našoj zemlji nakon pristupanja Europskoj uniji biti će dostupni znatno veći iznosi sredstava iz Strukturnih fondova što će pozitivno utjecati na rast i razvoj malog gospodarstva, obzirom su sve zemlje pristupnice imale direktne koristi, pogotovo kroz direktne strane investicije. U ovom trenutku, Ministarstvo poduzetništva i obrta u suradnji s drugim institucijama uključeno je u proces programiranja Strukturnih fondova Europske unije, a na temelju programa koji će se definirati, biti će omogućeno korištenje sredstava kroz sheme bespovratne pomoći i financijske instrumente.

Nadalje, konkurentnost za više od 500 malih i srednjih poduzetnika biti će značajno povećana temeljem provedbe 12 projekata namijenjenih razvoju malog gospodarstva u vrijednosti 28,4 milijuna Europske unije iz nadležnosti Ministarstva poduzetništva i obrta koje u okviru spomenutog Operativnog programa predstavlja Tijelo nadležno za prioritet 2 – Jačanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva / mjeru 2.1 – Poboljšanje poslovne klime. Ministarstvo poduzetništva i obrta poziva poduzetnike da iskoriste mogućnosti koje su im dane kroz Otvoreni javni poziv za iskaz interesa za pripremu projektnih prijedloga odnosno projekata koji će se moći financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj (objava na www.minpo.hr). Svrha Javnog poziva je prikupljanje projektnih prijedloga kojima će se pružiti besplatna savjetodavna pomoć u pripremi projektne dokumentacije. Kvalitetno pripremljeni projekti će se moći prijaviti na natječaj za shemu bespovratne pomoći (vrijednosti oko 30 milijuna eura), koja će biti objavljena odmah nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Strategija razvoja poduzetništva u Republici Hrvatskoj 2013.-2020., koja je usvojena na Sjednici Vlade Republike Hrvatske, 9. svibnja, donosi se u skladu s Ekonomskim programom Republike Hrvatske 2013. s ciljem jačanja poduzetničkog potencijala i unapređenja kulture poduzetništva.
Poduzetništvo i gospodarstvo, kako Republike Hrvatske tako i Europske unije, će dugoročno napredovati samo ako veliki broj hrvatskih građana prepozna poduzetništvo kao atraktivnu opciju. Ostvarivanje ciljeva Strategije doprinijeti će realizaciji vizije maloga gospodarstva koja se želi ostvariti u budućnosti, a to je: konkurentno i ravnomjerno razvijeno malo gospodarstvo Hrvatske, koje se temelji na rastućem broju uspješnih poslovnih subjekata, kontinuiranom povećanju izvoza, visokom stupnju inovacija, kvalitetno obrazovanom, fleksibilnom menadžmentu, inovativnom proizvodnom procesu, povoljnom poslovnom okruženju i olakšanom pristupu financijskim i ostalim instrumentima kako bi se održale povoljne stope rasta te dostigli najviši EU standardi.

Ovo je prva nacionalna Strategija razvoja poduzetništva koja se izrađuje u doba kada se malo gospodarstvo treba usmjeriti na rast BDP-a po stanovniku, u doba kad vlade diljem svijeta uvode mjere štednje radi kontrole deficita javnih financija i odgovora na globalnu financijsku krizu.
U provedbi mjera definiranih Strategijom koristiti će se upravo Strukturni fondovi EU u očekivanom iznosu od oko 200 milijuna eura godišnje što je četverostruko više od dosada dostupnih sredstva koja su se dodjeljivala poduzetnicima iz nacionalnog proračuna.

Na Savjetovanju su dodijeljene nagrade najuspješnijim poduzetnicima, najuspješnijem tehnološkom parku/poduzetničkom inkubatoru te zadruzi.
Najuspješnijim malim poduzetnikom proglašen je obrt Stolarija i pilana Ratković iz Varaždinskih Toplica, a srednjim tvrtka WENKER-KRIŽANEC d.o.o. iz Lepoglave.

U kategoriji najuspješniji mladi poduzetnik nagrađena je pazinska tvrtka Istra-Papir d.o.o., dok je splitski ANALYTICOM d.o.o. najuspješniji mikro poduzetnik.

Najuspješnijim malim izvoznikom proglašena je tvrtka AITAC d.o.o. iz Kastva, dok je nagradu za najuspješnijeg srednjeg izvoznika dobila zagrebačka tvrtka DOK-ING d.o.o.

Nagradu je u kategoriji najuspješnijeg mikro izvoznika dobila tvrtka Bex d.o.o. iz Matulja, a najuspješniji poduzetnik inovator je zagrebački ALTPRO d.o.o.

Ribarska zadruga Omega 3 iz Kalija izabrana je za najuspješniju zadrugu, dok je u kategoriji najuspješniji tehnološki park/poduzetnički inkubator nagrađen Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci.

Također, temeljem Izbora najboljeg poslovnog plana na temu “Inovativni proizvodi/usluge za konkurentnost u EU” dodijeljene su nagrade Gospodarskoj školi Varaždin i Fakultetu strojarstva i brodogradnje Zagreb.

Datum:
22.05.2013
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X