Dura
Novosti

DURA sudjelovala na međunarodnoj EARTO konferenciji o razvoju inovacija i znanosti u EU

DURA sudjelovala na međunarodnoj EARTO konferenciji o razvoju inovacija i znanosti u EU
DURA sudjelovala na međunarodnoj EARTO konferenciji o razvoju inovacija i znanosti u EU

Dubrovnik, 24. svibnja 2013. – EARTO konferencija pod naslovom: NEW HORIZONS FOR 2020 AND BEYOND – CROATIA AND SOUTH EAST EUROPE IN THE EUROPEAN UNION održala se od 23. – 24. svibnja u hotelu Libertas Rixos u Dubrovniku koja je okupila preko 200 najuspješnijih europskih inovatora i gospodarstvenika. Konferenciji su prisustvovali djelatnici Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e.

Cilj konferencije je bio upozoriti na promjene i pogodnosti koje se Hrvatskoj otvaraju članstvom u EU na području znanosti i istraživanja te na snažnijem integriranju zemalja jugoistočne Europe u Europski istraživački prostor i novom programu za razvoj i inovacije – Horizon 2020. Poseban naglasak bio je i na odgovornom i učinkovitom korištenju europskih strukturnih fondova u svrhu poticanja istraživanja i razvoja te jačanju veza između znanosti i gospodarstva s ciljem jačanja konkurentnosti gospodarstva.

Naime, ukupna sredstva dodijeljena Hrvatskoj kroz pred pristupne fondove za razdoblje 2007-2011. iznose 750 milijuna eura. Za razdoblje do ulaska u EU dodijeljeno je dodatnih 202 milijuna eura. Iako zasad nije moguće točno reći koliko će sredstava Hrvatska dobiti na korištenje u sklopu EU strukturnih fondova nakon pristupanja Europskoj uniji, na temelju dosadašnjeg iskustva ostalih zemalja, može se zaključiti da će to biti do 1,6 milijardi eura godišnje, što je oko 10 – 15 puta više nego što Hrvatska ima na raspolaganju sada u okviru pretpristupnih instrumenata.
Zaključak je stoga, potaknuti lokalne zajednice, istraživačke i razvojne organizacije te gospodarstvenike na pripremanje kvalitetnih projekata koji se mogu financirati iz fondova Europske unije kako bi se omogućilo povećanje konkurentnosti svih hrvatskih regija.

Konferencija se održala pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a zajednički je organiziraju Institut Ruđer Bošković i Brodarski institut d.o.o.

Datum:
24.05.2013
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X