Dura
Novosti

DURA prva izradila energetski certifikat

DURA prva izradila energetski certifikat
DURA prva izradila energetski certifikat
Dubrovnik, 06.rujna 2013. – Razvojna agencija grada Dubrovnika DURA prva je institucija koja posjeduje energetski certifikat zgrade javnog karaktera u Dubrovačko-Neretvanskoj županiji financiran bespovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Putem spomenutog projekta proveden je energetski pregled objekta te je izrađen energetski certifikat koji je javno izložen na ulazu u zgradu DURA-e. Energetski certifikat omogućuje uvid u kvalitetu građevine sa stajališta potrošnje energije te je kategorizira u energetski razred prema energetskoj učinkovitosti od najnižeg G do najvišeg A i A+ razreda.

DURA je energetski certifikat izradila kako bi poslužio kao pokazni primjer građanima grada Dubrovnika kao i svim ostalim vlasnicima nekretnina.

Od srpnja 2013. godine postoji i zakonska obveza svih objekata u javnom vlasništvu za izradom energetskih certifikata kako bi mogli poboljšati energetsku učinkovitost te smanjiti izdatke za režije. Također, ista obveza je na snazi i za sve fizičke osobe koje prodaju i iznajmljuju nekretnine.

Od svibnja 2012. godine DURA je u sklopu SGE (Sustavno Gospodarenje Energijom u gradovima) projekta otvorila „Ured za informiranje javnosti o energetskoj efikasnosti i EE info galeriju“ u kojem licencirani energetski savjetnik svaki utorak, prijepodne, pruža informacije svim građanima.

Grad Dubrovnik i DURA Razvojna agencija Grada Dubrovnika nastaviti će planiranje daljnjih aktivnosti provedbe mjera energetske učinkovitosti te će razvit plan energetske rekonstrukcije objekata od iznimne kulturne i povijesne vrijednosti za koje će se sredstva iznalaziti iz EU fondova kao i ostalih međunarodnih fondacija.

Ovim putem DURA i FZOEU pozivaju sve zainteresirane da se jave i na natječaj otvoren do 25. rujna 2013. godine za prikupljanje ponuda za korištenje sredstava FZOEU radi sufinanciranja energetskih pregleda građevina i energetskog certificiranja zgrada javnog i privatnog sektora. Iznosi sufinanciranja iznositi će od 40 – 80%. Natječaj je objavljen na stranicama www.fzoeu.hr.

 
Datum:
06.09.2013
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X