Dura
Novosti

PREDSTAVLJEN PROGRAM KREATIVNA EUROPA

PREDSTAVLJEN PROGRAM KREATIVNA EUROPA
PREDSTAVLJEN PROGRAM KREATIVNA EUROPA

U organizaciji Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e , Grada Dubrovnika i Deska Kreativne Europe Ministarstva kulture održano je predstavljanju programa Kreativna Europa, Europska prijestolnica kulture 2020 i Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, 27.veljače 2014.god u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.

 

Nakon uvodnog izlaganja Ane Hilje, pročelnice UO za kulturu i baštinu Grada Dubrovnik i Andree Novaković, direktorice  DURA-e, predstavnica Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture Ana Perišić Mijić upoznala je sudionike s ciljevima i prioritetima samog programa. O pisanju i prijavljivanju projekata na potprogram Kultura podrobnije je prisutne upoznao Mladen Špehar iz Deska Kreativne Europe koji je iznio konkretne tehničke primjere vezane za pisanje prijavnica i način prijave, a podsjetio je i na rokove prijava svih četiriju kategorija koji su početkom ožujka, naglasivši kako su ovo prijelazni rokovi te da u srpnju biti raspisani novi rokovi čiji će termini biti ustaljeni za cijelo sedmogodišnje razdoblje trajanja programa.   Detaljno su predstavljene kategorije potpore europskim projektima suradnje te potpore za književne prijevode koji su se iz dosadašnjeg iskustva pokazale najzanimljivije hrvatskim kulturnim djelatnicima

 

Opći ciljevi novog programa su očuvanje, razvoj i promocija europske kulturne i jezične raznolikosti te europske kulturne baštine s jedne strane te jačanje konkurentnosti europskog kulturnog i kreativnog sektora, dok specifični ciljevi obuhvaćaju izgradnju kapaciteta kulturnih ustanova, transnacionalnu suradnju i mobilnost kulturnih i kreativnih djelatnika odnosno umjetnika te razvoj publike i kulturnih politika.

 

Kako je jedna od posebnih aktivnosti programa Kreativna Europa i projekt Europske prijestolnice kulture, nešto više o njemu i mogućnostima koje se otvaraju hrvatskim gradovima ako ponesu naslov Europske prijestolnice u 2020. godini predstavila je  Anera Stopfer, predstavnica Ministarstva kulture. Objava natječaja za Europsku prijestolnicu kulture očekuje se tijekom mjeseca svibnja ove godine kada će svi gradovi imati jednako vremena za prijavu.

 

Predavanje je završeno izlaganjem Ivane Nikolić Popović, predsjednicom Udruge Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija na kojem je predstavila prednosti osnivanja klastera. Naglašeno je kako je osnivanje klastera  ne samo važno za segment kreativne i kulturne industrije koji formiranjem ovog klastera napokon dobivaju priznanje u segmentu gospodarstva, već za ekonomiju uopće. Kreativnom sektoru u Hrvatskoj bit će dostupan program Europske unije Kreativna Europa 2014.–2020., vrijedan 1.8 milijardi €, ali i sredstva iz fondova Kohezijske politike, a osnivanje klastera jedan je od najvažnijih preduvjeta za povlačenje tih sredstava. 

 

Predstavljanje je izazvalo veliki interes prisutne publike, a  zainteresirana javnost sve odgovore na može dobiti izravno od  Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske:

 

Služba za kulturne i kreativne industrije / Desk Kreativne Europe

Ministarstvo kulture

e-pošta: ced@min-kulture.hr

Runjaninova 2

10 000 Zagreb

Datum:
28.02.2014
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X