Dura
Novosti

8 milijardi eura za ulaganje u rast i radna mjesta

8 milijardi eura za ulaganje u rast i radna mjesta
8 milijardi eura za ulaganje u rast i radna mjesta
Partnerske konzultacije na temu “Predstavljanje prijedloga Partnerskog  sporazuma i javne konzultacije za Operativni program iz područja konkuretnosti i kohezije za financijsko razdoblje 2014.-2020. održane su 29. svibnja 2014. godine u Zagrebu na kojima je sudjelovala i direktorica DURA-e, Andrea Novaković.

Ovim trećim partnerskim konzultacijama nastavljen je proces savjetovanja sa zainteresiranim partnerima i javnošću, započet u lipnju 2013. godine, u kojem sudjeluju predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprava, privatnog sektora, socijalnih partnera, civilnog društva, te akademske zajednice.

Za razdoblje 2014.-2020. godine, Hrvatska priprema dva operativna programa, jedan iz područja konkurentnosti i kohezije za korištenje Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda (indikativna alokacija iznosi 6,881 milijardi eura) i drugi iz područja učinkovitih ljudskih resursa, za korištenje Europskog socijalnog fonda, a njegova ukupna indikativna alokacija je 1,516 milijardi eura.

Više od 3,299 milijardi eura dodijeljeno je u pet prioriteta vezanih za konkurentnost: istraživanje i inovacije,  informacijske i telekomunikacijske tehnologije , za razvoj malih i srednjih poduzeća, niskougljično gospodarstvo, te obrazovanje.

Gotovo 40 posto ukupne alokacije Europskog fonda za regionalni razvoj bit će iskorišteno za podršku malim i srednjim poduzećima, istraživanje i inovacije.

Visoki udio ulaganja, više od 3,351 milijardi eura, Hrvatska će uložiti u zaštitu okoliša, prilagodbu klimatskim promjenama i mrežnu infrastrukturu (promet).

Prvi nacrti operativnih programa poslani su Europskoj komisiji, a službeni prijedlog bit će upućen u zadanom roku za sve zemlje članice – do 22. srpnja.

Datum:
30.05.2014
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X