Dura
Novosti

Pokreće se revitalizacija Parka Gradac

Pokreće se revitalizacija Parka Gradac
Pokreće se revitalizacija  Parka Gradac
Manifestacija Terra Madre Balkan okupit će zajednice hrane iz jugoistočne Europe, u Parku Gradac od 19. do 22. lipnja 2014 godine na kojoj će biti otvorena Tržnica Zemlje, sva brojna, zanimljiva događanja bit će otvorena za građanstvo. Uz predstavnike lokalne vlasti, činu otvaranja se odazvao i ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina.

Udruga Kinookus u suradnji sa Slow Foodom u Dubrovniku organizira treću ediciju Terra Madre Balkan, o čemu je 17. lipnja 2014 godine u Kampusu održana press konferencija na kojoj su govorili Ivo Kara Pešić, Mihele Rumiz (Slow food referent za Balkan), Jelena Lončarić, Andrea Novaković, Davorko Obuljen i Nikša Glavić, predstavnici Grada, Županije, DURE i Sveučilišta, suorganizatora i pokrovitelja ove iznimne manifestacije.

 

Nakon dvije edicije održane u Sofiji, zajednice proizvođača iz Istočne Europe sastat će se u Hrvatskoj kako bi slavile svoje prehrambene tradicije i pozvale na akciju očuvanja morske i kopnene bioraznolikosti, ruralnog nasljeđa, tradicijskih vještina i znanja. Preko 200 delegata iz 11 zemalja regije, uključujući poljoprivrednike, ribare, uzgajivače, proizvođače sireva, sveučilišne profesore, studente, kuhare i potrošače, sudjelovat će na manifestaciji.

U Dubrovnik će doći i slavni Carlo Petrini, predsjednik Slow Fooda, čiji je ovo prvi posjet Hrvatskoj.

Terra Madre Balkan 2014. je manifestacija koja nije zatvoreni znanstveni skup nego će sva događanja biti otvorena za građane te će za javnost biti posebno zanimljivo otvaranje Tržnice Zemlje na kojoj će preko 30 zajednica hrane izlagati svoje tradicijske prehrambene proizvode i to na prostoru Parka Gradac.

 

Ovo je ujedno prava prilika kako bi se otvorila diskusija o revitalizaciji Parka Gradac kojemu će se Grad Dubrovnik ozbiljno posvetiti u dogledno vrijeme, a što je potvrdila i pročelnica Jelena Lončarić, istaknuvši kako je riječ o iznimno zahtijevnom i skupom projektu s kojim će se aplicirati prema EU fondovima.

 

Humanitarni karakter manifestacije, budući će se prikupljati novčana sredstva pomoći zajednicama hrane u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji koje su pogodile najgore poplave u posljednjih 120 godina, pohvalio je dožupan Davorko Obuljen, istaknuvši kako naša Županija podržava razvoj ruralnog turizma i ideju Slow Fooda. Treće po redu izdanje Terra Madre Balkan organizira se u okviru ESSEDRA projekta kojega sufinancira Europska unija.

 

O ideji Terra Madre Balkana pokrenutoj 2010. u Sofiji kao prvoj mreži koja ujedinjuje zajednice hrane iz iste regije, budući zemlje Balkana imaju zajedničku prehrambenu tradiciju i društveno ekonomski kontekst, te je i očuvanje njihove ruralne baštine diktat koji zahtijeva zajedničku akciju koja nadilazi nacionalne granice, govorio je Mihele Rumiz, Slow Food referent za Balkan.

 

Detaljan program pogledajte na: http://www.kinookus.com.hr/index.php/hr/

Datum:
18.06.2014
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X