Dura
Novosti

GRAD DUBROVNIK DOBIO NOVI PROJEKT “CERTIFICIRANJE GRADOVA”

GRAD DUBROVNIK DOBIO NOVI PROJEKT “CERTIFICIRANJE GRADOVA”
GRAD DUBROVNIK DOBIO NOVI PROJEKT

Grad Dubrovnik prisustvovao je svečanoj ceremoniji potpisivanja Ugovora o certifikaciji gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem 4. srpnja 2014. godine u sklopu Programa BFC SEE koja se održala u prostorijama Centra za makroekonomsku analizu Hrvatske gospodarske komore. Grad Dubrovnik predstavljali su pročelnik Milan Perić, Upravni odjel za poduzetništvo, more i turizam i direktorica DURA-e, Andrea Novaković.

Glavni cilj Programa je stvaranje povoljnog poslovnog okruženja u gradovima i općinama, koje podrazumijeva učinkovitu administraciju, transparentnost lokalne samouprave, odgovarajuću infrastrukturu i partnerski odnos prema privatnom sektoru.

BFC SEE (Business Friendly Certificate, South East Europe) je program certifikacije započet 2011. godine u suradnji sa GIZ-om – Otvorenim regionalnim fondom za modernizaciju municipalnih usluga Savezne Republike Njemačke. 2013. godine započela je regionalna faza Programa u kojoj sudjeluju partneri iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Cilj regionalnog Programa certifikacije je poboljšanje funkcioniranja lokalne i područne samouprave na području jugoistočne Europe.

Certifikat se dobiva ispunjenjem 12 kriterija koji se odnose na načine funkcioniranja lokalne samouprave, transparentnost i dostupnost informacija te postojanje sveobuhvatnih strategija poticanja investicija i privlačenja domaćeg i stranog kapitala. Posjedovanjem Certifikata povoljnog poslovnog okruženja koji predstavlja nepristranu potvrdu izvrsnosti lokalne samouprave, gradovi/ općine se plasiraju visoko u grupu lokalnih jedinica u jugoistočnoj Europi koje su se posvetile dugoročnom gospodarskom razvoju i koje su zbog dosljedne reforme općinske samouprave, uspjele stvoriti povoljne uvjete za razvoj poslovanja i poslovnog okruženja.

U Hrvatskoj Program djeluje od 2013. godine, i u početnoj, pilot-fazi Programa sudjelovali su Grad Bjelovar, Grad Crikvenica, Grad Ivanec, Grad Osijek i Grad Rijeka. Svečanom potpisivanju pristupili su: Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog, Mirela Marunić, načelnica Općine Kostrena, Tomislav Boljar, zamjenik gradonačelnika Grada Duge Rese, Milan Perić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i more Grada Dubrovnika te Igor Hrast, stručni suradnik za održivi razvoj u Odsjeku za gospodarstvo Grada Krka.

Datum:
08.07.2014
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

STJECANJE CERTIFIKATA ZA PRIVLAČENJE INVESTICIJA

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X