Dura
Novosti

STJECANJE CERTIFIKATA ZA PRIVLAČENJE INVESTICIJA

STJECANJE CERTIFIKATA ZA PRIVLAČENJE INVESTICIJA
STJECANJE CERTIFIKATA ZA PRIVLAČENJE INVESTICIJA

Preliminarni sastanak za provedbu projekta „Business Friendly Certification South East Europe“ („Certifikacija gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Europi“) u kojemu Grad Dubrovnik sudjeluje kao partner održao se 30. listopada 2014. godine u Dubrovniku.

 

Preliminarni posjet evaluatora gradskoj upravi imao je cilj upoznati Gradsku uprave s kriterijima ispunjavanja uvjeta ishođenja certifikata. Sastanku su prisustvovali pročelnici upravnih odjela i DURA-a kao operativno tijelo za koordinaciju u projektu.

Trajanje projekta: listopad 2014 – listopad 2015

Više o projektu možete pročitati u nastavku:

Od prosinca 2011. Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED iz Srbije i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju – GIZ provode projekt pod nazivom „Business Friendly Certification South East Europe“ („Certifikacija gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Europi“), a kojeg od 2012. godine u Hrvatskoj provodi Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

U regiji jugoistočne Europe, Certificiranje gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem predstavlja prvi regionalni projekt koji potiče natjecanje među gradovima i općinama za realizaciju novih investicija, jačanje gospodarskih odnosa unutar regije, ali i pridonosi stvaranju prepoznatljivih zajedničkih standarda za procjenu kvalitete poslovanja na državnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini.

U projektu, osim Hrvatske, sudjeluju još tri države iz regije: Srbija, Bosna i Hercegovina te Makedonija, a iz svake zemlje uključeni su sljedeći predstavnici:

• Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) – Srbija

• Centar za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (CLER) – Hrvatska

• Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu suradnju te Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta – Bosna i Hercegovina

• Asocijacija jedinica lokalne samouprave Republike Makedonije (ZELS) te Savez privrednih komora Makedonije (MCC) – Makedonija

Projekt BFC SEE ima za prvenstveni cilj stvoriti povoljno poslovno okruženje u gradovima i općinama, koje podrazumijeva učinkovitu administraciju, transparentnost lokalne samouprave, odgovarajuću infrastrukturu i partnerski odnos prema privatnom sektoru.

Ostali ciljevi programa Certifikacije su sljedeći:

• Jačanje kapaciteta općina za privlačenje investicija i podrška lokalnom gospodarstvu,

• Osiguravanje stabilne i mjerljive poslovne klime,

• Utvrđivanje primjera najbolje prakse,

• “Korak po korak” vodič ka daljnjim poboljšanjima,

• Izgradnja svijesti poduzetnika o mogućnostima i potencijalima koje pružaju općine,

• Definiranje jedinstvenog i standardiziranog pristupa novim kao i postojećim poduzećima,

• Uvođenje inovacija u načinu na koji se promoviraju lokalni potencijali,

• Pronalaženje konkretnih rješenja za poboljšanje poslovne klime.

Program certifikacije gradova i općina predstavlja sustavno osmišljeni skup kriterija i pratećih procedura koje mora zadovoljiti lokalna jedinica kako bi mogla biti proglašena sredinom s povoljnim poslovnim okruženjem i time ostvariti ciljeve povećanja investicija, proračunskih prihoda te gospodarskog rasta na lokalnoj razini.

Dobivanje certifikata tek je početak investicijske promocije na svim razinama (državnoj, regionalnoj i međunarodnoj) koja svim potencijalnim investitorima pruža garanciju da je riječ o sredini u kojoj će se njihova investicija realizirati brzo, učinkovito i uspješno.

Gradovi i općine u regiji koji su stekli certifikat zabilježili su značajan rast investicija, zaposlenosti te proračunskih prihoda.

Korisne informacije o projektu možete pronaći i na službenoj stranici projekta: www.bfc-see.org

Datum:
31.10.2014
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

GRAD DUBROVNIK DOBIO NOVI PROJEKT “CERTIFICIRANJE GRADOVA”

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X