Dura
Novosti

DURA otvorila vrata Poduzetničkog inkubatora

DURA otvorila vrata Poduzetničkog inkubatora
DURA otvorila vrata Poduzetničkog inkubatora
Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA objavila je Javni poziv za prikupljanje zahtijeva za subvencionirano korištenje poslovnog prostora. Poduzetnički inkubator „Tvornica ideja”, poduzetnicima početnicima omogućuje najam ureda po subvencioniranim cijenama. Poduzetnici početnici su poslovni subjekti kojima su većinski vlasnici (min. 51%) fizičke osobe koje

• prvi put osnivaju neki oblik poslovnog subjekta,

• su mlađe od 55 godina

Taj status poslovni subjekt ima dvije godine od registracije svoje djelatnosti.Usluge inkubatora namijenjene su svim poduzetnicima početnicima, s tim da mladi poduzetnici (do 30 godina), žene poduzetnice, izvoznici i inovatori imaju prednost.

Osim poslovnog prostora, u razdoblju inkubacije korisnicima su na raspolaganju poslovna infrastruktura, intelektualne i poslovne usluge, nakon čega bi trebali postati samostalni i prepustiti mjesto u inkubatoru drugom poduzeću.

Prostor poduzetničkog inkubatora sastoji se od 12 novouređenih ureda koji se mogu prilagođavati potrebama stanara, a mladim poduzetnicima je na raspolaganju i „co-working„ prostor kao i dvorane za sastanke, prezentacije i edukacije.Zakupnina za poslovne prostore usklađena je s tržišnom cijenom, a subvencionirane cijene najma ovise o vremenu provedenom u inkubatoru.

Osim prostora, inkubator želi poduzetnicima početnicima omogućiti tehničku podršku i različite usluge koje bi im mogle pomoći u razvoju i poslovanju, poput računovodstvenih i marketinških usluga te programe edukacija i savjetodavne pomoći za pronalaženje financijskih sredstava putem nacionalnih i međunarodnih projekata.

Unutar inkubatora postoje četiri vrste inkubacije:

Pred-inkubacija je proces u kojem se kroz niz aktivnosti stvara inovativno i poduzetničko okruženje u kojem razvojni timovi imaju podršku da svoje poslovne ideje pretvore u poduzetnički pothvat. Pred-inkubacijom smatramo vremensko razdoblje potrebno za razvoj poduzetničke ideje , pripremu i osnivanje poslovnog subjekta. Osnivanjem poslovnog subjekta stječu se uvjeti za pokretanja inkubacijskog procesa. Cilj je prepoznavanje i selekcija inovativnih projekata koji imaju komercijalni potencijal.

Inkubacija je dinamičan proces rasta i razvoja poduzetnika organiziran i stručno vođen unutar inkubatora. Inkubacijom smatramo vremensko razdoblje od ulaska u inkubator, rast i razvoj pa do stabilnog poslovanja (post inkubacija), sve pod mentorstvom inkubatora. Tijekom tog procesa poduzetnik prolazi faze pripreme za poduzetništvo, selekcije, mentorskog praćenja uz stalne stručne savjete i pomoć, obrazovanje, te uz subvencioniranje troškova poslovanja i boravka u inkubatoru do izlaska. Cilj inkubacije je dovođenja poduzetnika do faze stabilnog poslovanja i daljnjeg rasta i razvoja izvan inkubatora.

Post-inkubacija je proces nastavka poslovne suradnje s poduzetnicima koji su se razvijali i rasli u procesu inkubacije. Razdoblje post-inkubacije započinje nakon završetka inkubacijskog procesa. U tom razdoblju poduzetnici mogu koristiti sve usluge inkubatora (ukoliko postoji slobodni prostor), ali uz komercijalne uvjete. Cilj post-inkubacije je omogućiti razvoj novih projekta i suradnju između poduzetnika u svim fazama rasta i razvoja.

Virtualna inkubacija je proces rasta i razvoja poduzetnika organiziran i stručno vođen od strane inkubatora. Poduzetnik u procesu Virtualne inkubacije ima pravo koristi svu infrastrukturnu, tehničku, organizacijsku i savjetodavnu podršku inkubatora osim prava na korištenje poslovnih prostorija. Poduzetnik u procesu Virtualne inkubacije mora ispuniti sve kriterije prihvatljivosti iz točke 2. Pravilnika o inkubaciji.

Inkubator je realiziran sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta i Grada Dubrovnika, a sastavni je dio Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e, te ujedno i prvi takav u Dubrovačko-neretvanskoj Županiji. Na ovaj način inkubirana poduzeća dobivaju potrebnu podršku da pokrenu svoju djelatnost bez velikih tehničkih i administrativnih troškova, djeluju u poslovnoj atmosferi okruženi drugim poduzećima u nastanku i Agencijom kao savjetodavnim tijelom te na taj način sudjeluju u gospodarskom razvoju područja i smanjenju nezaposlenosti u regiji.

DURA poziva sve poduzetnike početnike da se prijave i postanu korisnici Inkubatora. Više informacija na e-mail: mpuljas@dura.hr; telefon 020/640 -271, mobitel: 099 536 12 71 ili na našim stranicama.

Dokumentacija

Datum:
22.08.2014
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X