Dura
Novosti

MINISTARSTVO TURIZMA PREPOZNALO DUBROVAČKI RENESANSNI VODOVOD

MINISTARSTVO TURIZMA PREPOZNALO DUBROVAČKI RENESANSNI VODOVOD
MINISTARSTVO TURIZMA PREPOZNALO DUBROVAČKI RENESANSNI VODOVOD
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i Ministar turizma Darko Lorencin potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Programa „Fond za razvoj turizma” 2014.godine.
Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom prijavila je na Javni poziv projekt pod nazivom „Izrada projektne dokumentacije za obnovu trase Dubrovačkog renesansnog vodovoda u funkciji šetnice” te je temeljem Odluke o raspolaganju sredstvima Fonda za razvoj turizma te nakon objavljenog Javnog poziva za predlaganje projekata od 07. svibnja 2014. godine, Ministarstvo turizma donijelo odluku o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 500.000,00 kuna za navedeni projekt.

Cilj projekta je obnova trase dubrovačkog ranorenesansnog gravitacijskog vodovoda od izvorišta u Šumetu do naselja Nuncijata koji datira iz 15. stoljeća, s pripadajućim objektima u duljini od 8,5 km, u funkciji prezentacije domaćoj, ali i inozemnoj javnosti. Uređenjem trase u funkciji pješačko-biciklističke namjene unaprijediti će se ukupna turistička ponuda grada Dubrovnika.
U prvoj fazi projekta izradila bi se projektna dokumentacija, a nakon toga realizirao bi se cijeli projekt. Osim toga, naglasak planiranog rješenja je doprinijeti razvitku turističkih sadržaja neposredno uz koridor trase.

U okviru naselja Šumet, Knežica, Sustjepan te Nuncijata potaknut će se razvitak specifične turističke ponude, u naseljima koja do sada nisu turistički atraktivni pa se samim time očekuje i korist projekta za lokalnu zajednicu.

Trasa vodovoda bit će istovremeno rekreativnog i edukacijskog karaktera. Šetnja trasom omogućit će posjetitelju da se vrati šest stoljeća unatrag i „od kilometra do kilometra” bude svjedok tog iznimnog graditeljskog pothvata, jedinstvenog u Europi u to vrijeme.

Realizacijom ovog projekta šire područje Dubrovnika obogatilo bi kulturno – turističku ponudu, ali bi se također smanjila i koncentracija turista u samoj staroj gradskoj jezgri Dubrovnika.
Ministarstvo turizma odabralo je 28 projekata kojima je dodijeljeno ukupno 13 milijuna i 90 tisuća kuna, čime će se ojačati atraktivnost pojedine destinacije, a samim time i konkurentnost cjelokupnog turizma.

Datum:
22.08.2014
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X