Dura
Novosti

MJERE RURALNOG RAZVOJA

MJERE RURALNOG RAZVOJA
MJERE RURALNOG RAZVOJA

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske pripremilo je Program ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020., koji bi trebao doprinijeti razvoju hrvatske poljoprivrede, ali i ruralnih područja uopće. Sam Program je poslan na ocjenjivanje Europskoj Komisiji 16. srpnja 2014. godine.

Uprava za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju u postupku je izrade Pravilnika za Mjeru 4 „Ulaganja u fizičku imovinu”, podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva”, podmjere 4.2. „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda”, mjeru 5 “Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti”, podmjere 5.2. „Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima” te mjeru 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” unutar Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. za Republiku Hrvatsku.

Nakon objave Pravilnika, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju može započeti postupak akreditacije za provedbu ove tri mjere.

Krajnji rok za usvajanje Programa ruralnog razvoja RH, ali i Programa ostalih zemalja članica, od strane Europske Komisije (EK) je 15.1.2015. godine. Do trenutka konačnog odobrenja, RH će, na vlastiti rizik, započeti s provedbom nekih mjera novog Programa.

Prema najavama Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja prvi natječaj biti će iz Mjere 5. „Obnova poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti”.

Obnova dijelova pogođenim poplavama
Osnova za prijavu na natječaj “Obnova dijelova pogođenim poplavama” biti će dokument o procjeni štete koje je izdalo Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda. Potpore iznose do 100% prihvatljivih troškova, a prihvatljivi troškovi su:
• Obnova poljoprivrednog zemljišta i tla
• Obnova i rekonstrukcija poljoprivrednih gospodarskih objekata i infrastrukture
• Kupnja i sadnja višegodišnjih biljaka te kupnja životinja
• Obnova ili kupnja mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju u visini procijenjene štete

Pet milijuna potpore za materijalnu imovinu
Nakon Mjere 5., slijedi Mjera 4. „Ulaganje u materijalnu imovinu”, sa svojim podmjerama Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva te prerada, razvoj i trženje poljoprivrednih proizvoda.
To će biti nastavak dosadašnjih IPARD mjera 101 i 103, no uz širi opseg i intenzitet financiranja uz maksimalnu potporu od 5 milijuna EUR po projektu. Potom slijedi i objava natječaja iz Mjere 7. „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” namijenjene jedinicama regionalne i lokalne samouprave, javnim poduzećima i ustanovama u naseljima do 5.000 stanovnika. Početkom slijedeće godine, nakon usvajanja Programa ruralnog razvoja, raspisat će se natječaji iz ostalih mjera, uključujući ruralni turizam.

Datum:
21.08.2014
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X