Dura
Novosti

DUBROVNIK U DRUŠVU PAMETNIH EUROPSKIH GRADOVA

DUBROVNIK U DRUŠVU PAMETNIH EUROPSKIH GRADOVA
DUBROVNIK U DRUŠVU PAMETNIH EUROPSKIH GRADOVA
U Barceloni se od 18. do 20. listopada odvijao najveći svjetski sajam informatičko- komunikacijskih tehnologija primjenjenih u konceptu tzv. pametnih gradova pod nazivom „Smart City – Change the World” na kojem su, na poziv CISCO-a, strateškog partnera Grada Dubrovnika u projektu izrade Smart City strategije Grada Dubrovnika, sudjelovali Andrea Novaković, direktorica Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e, Mario Tevšić, ravnatelj JU rezervat Lokrum i Renato Totić ispred Hrvatskog telekoma.

Na sajmu koji je okupio stotinjak izlagača koji su svoju pozornost privlačili inovativnim urbanim rješenjima kao što su: solarni gradski kontejner sa kompresorom, upravljanje kretanjem toplinskim pokazateljima, prevencija buke i kriminala upotrebom „pametne ploče”, analiza društvenih mreža kao alat za učinkovitije upravljanje, „štedljivi” semafori, solarnog Wi-fi kioska i solarne urbane opreme i sl.

Grad Dubrovnik prvi je grad u Hrvatskoj koji se opredjelio u smjeru izrade „Smart City” strategije koja će služiti kao podloga u budućoj primjeni integriranih IT rješenja s ciljem poboljšanja pružanja razine usluga gradske uprave, ustanova i društava u vlasništvu grada naspram građanima, poduzetnicima, posjetiteljima grada, no i boljom razmjenom informacija među samom upravom. Projekt operativno za Grad provodi Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA.
U okviru projekta izrade strategije „Dubrovnik – Smart City”, Grad se povezao te aktivno surađuje sa mnogim globalnim parnterima poput tvrtke Deloitte te CISCO koji su u mogućnosti prenjeti već prokušana tehnološka rješenja i iskustva drugih gradova diljem Europe i svijeta u ovom relativno mladom no vrlo razvijenom sektoru industrije koje zasigurno donosi pozitivne promjene unutar urbanih područja.

Predstavnici Grada na sajmu također su održali i niz radnih sastanaka sa predstavljenim tvrtkama kao i predstavnicima gradova koji su započeli s primjenom koncepta Smart City poput Milana, Berlina ili Tel Aviva. Također su posjet u Barceloni iskoristili kako bi posjetili primjere dobre prakse koje je već implementirao grad Barcelona u okviru svoje smart city politike.

Od hrvatskih sudionika, sajam su kao uzvanici CISCO-a također posjetili i savjetnica premijera Milanovića za gospodarstvo, Spomenka Rakušić te Dalibor Dvorny, zamjenik predstojnika ureda premijera koji su pohvalili inicijativu Grada te podržali nastavak aktivnosti na tom konceptu.
Dogovoreno je da će se već sljedeće godine na sajmu prezentirati rezultati Grada Dubrovnika te prvi „Smart City” pilot projekti iznjedreni unutar već spomenute strategije.

Datum:
21.11.2014
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X