Dura
Novosti

Ljetnikovac Bosdari središte buduće velike marine u Komolcu

Ljetnikovac Bosdari središte buduće velike marine u Komolcu
Ljetnikovac Bosdari središte buduće velike marine u Komolcu
„Preuzimanje ljetnikovca Bosdari i njegov značaj za Rijeku dubrovačku” naziv je konferencije za novinare održane 23.prosinca 2014. godine u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika. Na konferenciju su govorili gradonačelnik Andro Vlahušić, njegov zamjenik Nenad Vekarić, savjetnik gradonačelnika za more i priobalje Rikard Rossetti te direktorica DURA-e Andrea Novaković.

Grad Dubrovnik izvršio uplatu je u iznosu od pet milijuna kuna čime je ljetnikovac Bosdari prešao u vlasništvo Grada. Ovom činu prethodila je potvrda Gradskog vijeća o kupovini vrijednog spomenika ladanjske arhitekture Rijeke dubrovačke. Ladanjski kompleks dubrovačkih obitelji Bosdari-Caboga-Škaprlenda koji je smješten u Rijeci dubrovačkoj jedan je od ljetnikovaca koji bi zajedno s ostalim tvorio cjelinu za turističku uslugu Izlet “Ljetnikovci Rijeke dubrovačke”.

Uz turističku i društvenu namjenu, ova akvizicija Grada Dubrovnika značajna je i zbog plana širenja ACI marine u Komolcu. Naime, izgradnjom dodatnih 40-ak vezova za mega jahte ljetnikovac bi nakon potrebne rekonstrukcije i gradnje tunela, kojim bi se preusmjerio promet, postao centralna točka nove marine od Sustjepana do sadašnje ACI marine.

Projekt revitalizacije ljetnikovaca gledamo kao jedan integralan program revitalizacije cijele Rijeke dubrovačke”, rekla je direktorica DURA-e Andrea Novaković. Dubrovačka razvojna agencija priprema projektnu dokumentaciju kako bi se niz projekata vezanih uz baštinu financirao sredstvima Europske unije. Trenutno se radi na projektnoj dokumentaciji za dubrovački renesansni vodovod i Muzej vode.

Gradonačelnik je ponovno iznio spremnost Grada Dubrovnika za preuzimanjem ACI marine kao i ljetnikovca Sorkočević te nužnost samostalnog upravljanja čitavim svojim akvatorijem.

Zamjenik gradonačelnika Nenad Vekarić osvrnuo se na povijest ljetnikovca Bosdari. –„To je jedan od mlađih ljetnikovaca s kraja 17. i početka 18. stoljeća. Njegova je unutrašnjost izvanredna, ali i vrlo oštećena pa će zahtijevati detaljnu obnovu”, kazao je Vekarić.

Na konferenciji za novinare bilo je riječi i o ostalim ljetnikovcima Rijeke dubrovačke koji su vraćeni u vlasništvo Grada Dubrovnika i imat će u cijelosti društvenu namjenu – Gučetić i Restić, ali i o ideji gradnje Muzeja vode na izvorištu Omble, koja se naslanja na priču o povijesnom dubrovačkom vodovodu.

Datum:
31.12.2014
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X