Dura
Novosti

„Zajedno do EU fondova“ za bolju prometnu povezanost

„Zajedno do EU fondova“ za bolju prometnu povezanost
„Zajedno do EU fondova“ za bolju prometnu povezanost
Prezentacija “Zajedno do EU fondova” održana je u petak 10.4.2015 u Splitu u organizaciji Vlade Republike Hrvatske na kojoj su sudjelovali djelatnici DURA-e, Marko Cosmai i Andro Drašković.

Naglasak prezentacije je bio na prometu i poboljšanju prometne povezanosti. Do 2020. godine za ulaganja u prometnu infrastrukturu predviđeno je 1,3 milijarde EURA, od toga 400 milijuna EURA predviđeno je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 910 milijuna EURA iz Kohezijskog fonda.

Ulaganja u ovom razdoblju bit će usmjerena na prometnu infrastrukturu potrebnu za suvremenu, konkurentnu i međusobno povezanu europsku ekonomiju, koja će olakšati kretanje ljudi i roba, ne samo diljem i unutar Hrvatske već i prema ostalim dijelovima Europe.

Također bit će usmjerena na poboljšanje dostupnosti gradova i izoliranih područja funkcionalnim regionalnim centrima te na jačanje teritorijalne kohezije.

Navedenih 400 milijuna EURA iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je za financiranje projekata u cestovnom sektoru, i to 330 milijuna za povezivanje TEN-T cestovne mreže i pristupa TEN-T mreži i 70 milijuna za sigurnost u prometu.

Projekti koji će se moći financirati iz ovih sredstava su primjerice, Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, Rijeka D403, Omiška zaobilaznica: Stobreč – Dugi Rat – Omiš.

Za poboljšanje dostupnosti naseljenih otoka stanovnicima i povezivanje otoka s kopnom osigurano je 80 milijuna EURA, dok je za razvoj unutarnje plovidbe i povećanje količine teretnog prometa na unutarnjim plovnim putovima predviđeno 60 milijuna EURA.

Kroz program za 2007.-2013. financirala se i izrada strateških dokumenata poput Strategije prometnog razvoja RH za 2014.-2030. te Prometnog modela koji se po prvi put izrađuje u RH, a koji će dati pregled postojeće situacije kretanja putnika i roba u svim vidovima prometa te znanstvenu potvrdu strateških promišljanja razvoja prometnog sustava Republike Hrvatske u budućnosti, kao i prometnih događanja u tom sustavu.

Datum:
14.04.2015
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X