Dura
Novosti

Najavljen Hackathon Dubrovnik 2015.; prvi korak prema stvaranju „pametnog grada“

Najavljen Hackathon Dubrovnik 2015.; prvi korak prema stvaranju „pametnog grada“
Najavljen Hackathon Dubrovnik 2015.; prvi korak prema stvaranju „pametnog grada“

Najavljen je program manifestacije Hackathon 2015. koja se održava u sklopu “Smart City Dubrovnik” projekta. Riječ je o novom projektu Grada i razvojne agencije DURA koji je osmišljen za njegov budući razvoj temeljen na suvremenim tehnologijama. U fazama se projekt planira realizirati do 2020. godine. 

Cjelokupni događaj koji će se odvijat od 2. do 10. svibnja bit će upotpunjen sa specijalizirani IT radionicama i programiranjem. Program događaja predstavili su gradonačelnik Andro Vlahušić, direktorica razvojne agencije grada Dubrovnika DURA te potpredsjednik Informatičkog kluba FUTURA Nikša Vlahušić. 

– Mi smo prvi Grad u Hrvatskoj koji je pokrenuo projekt, uz pomoć privatnih tvrtki i razvojne agencije DURA-a, da Dubrovnik postaje grad koji implementira pametna rješenja. Mi smo u prednosti što cijeli projekt Smart City- a možemo razvijati kroz dvije glavne platforme. Jedna platforma je građanska kartica. Sve ono što građani Dubrovnika mogu dobiti kroz popuste i kroz različite usluge. Druga je Dubrovnik card koja je platforma za nositelje svih onih informatički, tehnoloških i ekoloških rješenja koje posjetitelji grada Dubrovnika mogu napraviti. – izjavio je Andro Vlahušić. 

O manifestaciji Hackathon 2015. govorila je i direktorica DURA-e Andrea Novaković. 

– Vrhunac organizacijskog projekta je sami Hackathon koji će započeti u petak, 8. svibnja i potrajat će 48 sati. Znači 48 sati mladi developeri će biti na jednom mjestu sa zadacima, a oni će razmišljati o njihovim rješenjima. Tu ćemo dobiti nešto što se sutra može primijeniti. Za sav rad i trud biti će nagrađeni. Nagrade su simbolične i financijske. Znači, osiguravanje sredstava za nastavak daljnjeg rada. – rekla je Andrea Novaković koja je naglasila da prva nagrada iznosi deset tisuća, druga sedam, a treća pet tisuća kuna. 

Gradonačelnik Andro Vlahušić je naglasio kako će sva tri projekta osim novčane nagrade dobiti priliku za kompletnu primjenu u praksi. 

Nikša Vlahušić je upozorio na opadanje popularnosti IT tehnologije koja je nekad bila puno zastupljenija u Gradu.- Podupiremo mlade ljude da oni predlažu svoje ideje dok su god pod temom Smart City-a. Ovakva događanja poput Hackathon-a i sličnih konferencija su veoma bitne za lokalnu IT zajednicu koja je nekoć bila dosta jača nego što je danas. Meni je drago vidjeti da ti mladi ljudi, koliko god ih malo ima, trude i postižu velike rezultate i prate najmoderniju tehnologiju po pitanju razvoja aplikacija. Idealno bi bilo vidjeti da se projekti s Hackatona implementiraju u Gradu. – upozorava Nikša Vlahušić koji je najavio aplikacije za olakšavanje parkinga u Dubrovniku kao jedan od bitnijih planova unutar Smart City Dubrovnik projekta.

Ciljevi projekta su zapošljavanje mladih u informacijskom – komunikacijskom sektoru, poticanje razvoja novih “start up” poduzeća s ciljem zapošljavanja mladih, visokoobrazovanih i nezaposlenih osoba. Također se planira senzibilizirati građane i javne uprave o mogućnostima koje pruža suvremena tehnologija objedinjena u koncept “pametnog grada”.

Datum:
24.04.2015
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X