Dura
Novosti

Prvi koraci prema stvaranju pametnog grada

Prvi koraci prema stvaranju pametnog grada
Prvi koraci prema stvaranju pametnog grada
“Pametna” svjetiljka javne rasvjete koja će se postaviti kao “demo svjetiljka” s integriranim multifunkcionalnim senzorskim sklopom pali se 08.08.2015. u parku Luja Šoletića u 19:30.

Sustav koji javnu rasvjetu pretvara u infrastrukturu „pametnog grada” jedinstven je u Europi, a razvili su ga Hrvatski Telekom u suradnji sa Ciscom, stoji u priopćenju u kojem se dalje navodi:

“Postavljanje je svojevrsno testiranje za projekt “Dubrovnik 2020 – Pametni grad”. Riječ o projektu Grada Dubrovnika i razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e, osmišljenom za budući razvoj grada utemeljenog na suvremenim tehnologijama, a sam projekt planira se realizirati u fazama do 2020. godine.

Svjetiljka koja će se probno uključiti u Dubrovniku razlikuje se od svih u Europi po tome što se u njoj nalaze senzori pokreta, zagađenosti zraka, temperature i zvuka, a na sklop se dodatno može spojiti i video kamera. Cijelim senzorskim sklopom upravlja se s jednog mjesta, što pruža mogućnost razvoja mnogobrojnih rješenja „pametnog grada” bez potrebe da se svaki put iznova instaliraju senzori.” Osim „pametne svjetiljke” Dubrovnik nastavlja sa „pametnim” aktivnostima te je za isti dan najavljen program manifestacije Hackathon 2015. koja se održava u sklopu “Smart City Dubrovnik” projekta.Cjelokupni događaj koji će se odvijat od 2. do 10. svibnja bit će upotpunjen sa specijalizirani IT radionicama i programiranjem.Vrhunac organizacijskog projekta je sami Hackathon koji će započeti u petak, 8. svibnja i potrajat će 48 sati. 48 sati mladi developeri će biti na jednom mjestu sa zadacima, a oni će razmišljati o njihovim rješenjima. Ciljevi projekta su zapošljavanje mladih u informacijskom – komunikacijskom sektoru, poticanje razvoja novih “start up” poduzeća s ciljem zapošljavanja mladih, visokoobrazovanih i nezaposlenih osoba.  Također se planira senzibilizirati građane i javne uprave o mogućnostima koje pruža suvremena tehnologija objedinjena u koncept “pametnog grada”.

Datum:
08.05.2015
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X