Dura
Novosti

Konferencija CROENERGY2015

Konferencija CROENERGY2015
Konferencija  CROENERGY2015
Konferencija Sustainable Energy Finance and Investment Summit CROENERGY2015 održava se po treći put u Hrvatskoj, ali premijerno u sklopu business summitta Gradovi i regije – generatori razvoja na Zagrebačkom velesajmu – 17. rujna 2015. godine.

Optimalnim odabirom izvora financiranja i pravodobnim informiranjem moguće je znatno ubrzati investicijske projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Konferencija CROENERGY2015 zamišljena je kao mjesto na kojem će se povezati investicijska ponuda i potražnja, razmijeniti iskustva najbolje europske prakse i prezentirati razvojni projekti koje su proveli investitori iz javnog sektora i poduzetništva. Na konferenciji će sudjelovati kreatori nacionalne i europske politike, financijski stručnjaci, predstavnici poduzeća i čelnici regionalne samouprave te će predstaviti svoja iskustva i ponuditi konkretna rješenja za financiranje kapitalnih energetskih projekata.

Europska unija, suočena s povijesno dugom ekonomskom krizom i manjkom javnih sredstava za pokretanje investicija okrenula se razvoju nove energetske politike pokretane inovativnim financijskim modelima. Europska komisija osnovala je u tu svrhu trajnu Grupaciju financijskih institucija za energetsku učinkovitost (Energy Efficiency Financial Institutions Group – EEFIG) u suradnji s čak 120 financijskih, istraživačkih i javnih institucija. Dugo očekivani rezultati dvogodišnjeg istraživanja objavljeni su ove godine, a premijerno u Hrvatskoj moći će se čuti upravo na konferenciji CROENERGY2015! Studija EEFIG-a pod nazivom Energetska učinkovitost – prvo gorivo za ekonomiju EU koju će predstaviti jedan od autora – g. Peter Sweatman, svojevrsni je poziv na buđenje Hrvatskoj i ostalim zemljama članicama upućen zbog nedovoljnih javnih i privatnih investicija u sektoru energetike. Projekti energetske učinkovitosti, ključan su pokretač konkurentnosti EU-a, stvaranja nove gospodarske vrijednosti, inovacija i zapošljavanja u Europi koji bi nastavkom ovog trenda provedbe mogli dovesti u opasnost ispunjenje ciljeva energetske učinkovitosti ne samo do 2020. godine, već i u dugoročnijem razdoblju.

Europska komisija putem inovativnih modela financiranja nastoji napraviti odmak od klasičnog načina sufinanciranja projekata bespovratnim sredstvima te dodatno uključiti privatne investitore u kapitalne javne projekte. Tržišni mehanizmi poput ugovora o energetskom učinku (EPC), javno-privatnog partnerstva (JPP) i zelenih vrijednosnih papira još su novi i nedovoljno istraženi načini financiranja koji će svoju priliku za prezentiranje dobiti upravo na konferenciji. Posebno zanimanje zasigurno će izazvati novi Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) vrijedan 21 milijardu Eura koji će se uspostaviti u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB). Prve naznake na temelju opreznih procjena proizašlih iz prethodnog iskustva s programom ELENA govore kako bi se svakim eurom koji se mobilizirao u okviru Fonda moglo stvoriti i do 15 eura privatnog ulaganja koje se u protivnom ne bi ostvarilo. Ovaj ambiciozan plan koji ima za cilj mobilizirati 315 milijardi eura do 2017. godine i pokrenuti gospodarstva zemalja članica EU predstavit će g. Timothée Noël iz Glavne uprave za energetiku Europske komisije. Novi fond svakako je prilika i za javne i privatne investitore iz Hrvatska, a kako iskoristiti ova sredstva moći će se saznati na konferenciji CROENERGY2015!

Datum:
30.07.2015
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X