Dura
Novosti

Startapi iz inkubatora postavili prvi smart park u Dubrovniku

Startapi iz inkubatora postavili prvi smart park u Dubrovniku
Startapi iz inkubatora postavili prvi smart park  u Dubrovniku
Startup Universal Industries d.o.o. kojeg čine Robert Kalačić, Petar Matuško, Dubravko Jakovljević i Hrvoje Lakić realizirali su projekt Smart Park u novom parku na križanju Vukovarske i ulice Nikole Tesle, pokraj robne kuće Minčeta. Projekt Smart Park se sastoji od Smart Sprinklers sustava čime se u potpunosti modernizira sustav navodnjavanja parka.

Novi sustav navodnjavanja funkcionira na način da senzori raspoređeni po parku mjere postotak vlage u stvarnom vremenu, potom se izmjerene vrijednosti šalju do mikrokontrolera koji koristi poseban algoritam za da bi «odlučio» koje prskalice treba upaliti i koliko dugo one trebaju biti upaljene. Na ovaj način ostvaren je optimalan režim navodnjavanja koji se automatski prilagođava trenutnim uvjetima u parku.

Sve informacije o izmjerenim vrijednostima vlage se šalju na server. Koristeći administratorsku web stranicu djelatnici „Vrtlara” mogu u stvarnom vremenu vidjeti izmjerene vrijednosti i postaviti željene vrijednosti vlage na različitim lokacijama parka, ovisno o potrebama različitih biljnih kultura. Očekivane uštede u potrošnji vode iznosit će do 50%.

Osim pametnog navodnjavanja, postavljene su i solarne klupe na kojima će se moći puniti manji električni uređaji kao mobiteli i tableti. Osim ove osnovne funkcionalnosti klupe su opremljene i raznim senzorima koji će mjeriti UV indeks, intenzitet svjetla, zagađenje zvukom, tlak, temperaturu i vlagu zraka, te proizvedenu i potrošenu električnu energiju.

Aplikaciju za klupe u kojoj će se moći vidjeti sve izmjerene vrijednosti razvijaju momci iz startup-a Enum software j.d.o.o., Dživo Jelić, Andrej Šarić i Ivan Brčić. Aplikacija će biti besplatna za preuzimanje krajnjim korisnicima.

Oba startupa su proizašla iz natjecanja Hackathon Dubrovnik 2015, projekt kojeg je organizirala Razvojna agencija grada Dubrovnika (DURA) kako bi potaknula razvoj IT start up-ova s ciljem samozapošljavanja mladih, visokoobrazovanih i nezaposlenih osoba. Nakon osnivanja, djeluju u sklopu DURA-inog poduzetničkog inkubatora „Tvornica ideja” gdje je otvoren Smart Dubrovnik CityOS laboratorij u kojem se kroz mentorski program za IT startupe radi na pilot-projektima poput ovog. Od ideje, prvog prototipa do realizacije projekta je prošlo više od šest mjeseci.

Prvi projekt koji je proizašao iz SDCOS laboratorija je bila modernizacija Dubrovačke kartice, a treći projekt koji se također uskoro očekuje je Smart Parking, sustav koji traženje parkinga po gradu pretvara iz dugotrajnog i frustrirajućeg procesa u par jednostavnih klikova. Ideja je temeljena na želji da pomoću smart senzora u što kraćem vremenu korisnik pronađe najbliže slobodno parking mjesto u Gradu.

Datum:
21.01.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X