Dura
Novosti

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA – SINCERE

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA – SINCERE
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA - SINCERE
Međunarodna znanstvena konferencija Smart Ideas and a New Concept of Economic Regeneration in Europe – SINCERE, otvorena je od 29. do 30. rujna 2016 godine na dubrovačkom sveučilišnom kampusu, koju su organizirali Razvojna agencija DURA, Grad Dubrovnik i Fakultet strojarstva i brodogradnje Zagreb u suradnji sa studentima Delft Tehnološkog sveučilišta iz Nizozemske.

Konferencija će biti platfoma na kojoj će eminentni znanstvenici, gospodarstvenici i kreatori ekonomske politike iz više zemalja razmatrat mogućnosti reindustrijalizacije i pametne specijalizacije u članicama Europske unije i zemljama kandidatima za članstvo.

Okupljanju su se, među ostalim, odazvali, zamjenik premijera za europske poslove Republike Makedonije dr. Fatmir Besimi, ministar industrije i trgovine Češke republike ing. Jan Mladek, ministrica industrije i trgovine Republike Kosovo dr. Hykmete Bajrami, tehnički ministar regionalnog razvoja i EU fondova Republike Hrvatske Tomislav Tolušić te tehnička ministrica uprave Republike Hrvatske dr. Dubravka Jurlina Alibegović.

Jurlina Alibegović ovim povodom je rekla: “Uloga države i javne uprave općenito, na središnjoj i lokalnoj razini vrlo je značajna te ona može pridonjeti pametnoj specijalizaciji, podizanju poticajnog okruženja za razvojinovativnih poduzeća.

Nažalost u svim istraživanjima provedenim u Hrvatskoj pokazuje se da je javna uprava, na neki način, kočnica u razvoju gospodarstva. To, naravno, treba promijeniti. Intezivno se radi na niz područja; u obrazovanju javnih državnih lokalnih i regionalnih službenika, programiraju se ‘e’ rješenja, umrežuju se i dograđuju nove ‘e’ usluge dostupne građanima, ali najznačajnije je intezivirati primjenu ‘e’ usluga u gospodarstvu”.

“Puno toga je dosada napravljeno. Donesena je strategija razvoja javne uprave do 2020. godine, zatim pametne specijalizacije, pripremljena je strategija ‘Hrvatska 20/20’. Strateški projekti postoje, ono na čemu reba raditi je izrada akcijskih planova za provedbu i detaljno praćenje rezultata provedbe mjera u strateškim dokumentima”, zaključila je.

Panel će moderirati dr. Shqiponja Telhaj sa London School of Economics i dr. Iraj Hashi sa Sveučilišta Staffordshire u Velikoj Britaniji.

Poseban dio konferencije pod nazivom Pametni gradovi i nova ekonomija organiziran je u suradnji s Centrom za lokalni ekonomski razvoj – CLER Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Konferencija se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

Datum:
30.09.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X