Dura
Novosti

DURA PREDSTAVILA PROJEKT GREENGO U POLJSKOJ

DURA PREDSTAVILA PROJEKT GREENGO U POLJSKOJ
DURA PREDSTAVILA PROJEKT GREENGO U POLJSKOJ
Prestižna godišnja CIVITAS konferencija za sve članove CIVITAS mreže održana je ove godine od 28. do 30. rujna 2016 g. u Gdynia, Poljskoj pod nazivom „Oblikovanje buduće mobilnosti”.

Na trodnevnoj konferenciji sudjelovalo je preko 500 delegata iz cijele Europe, ali i čitavog Svijeta koji rade na razvoju urbane i održive mobilnosti u svojim gradovima. Marko Cosmai je predstavio DURA-u i Grad Dubrovnik kao i projekt GreenGO.

Predstavljen je čitav niz projekata i primjera dobre prakse među kojima i projekt DURA-e pod nazivom „GreenGo – sustav dijeljenja električnih skutera u javnom prijevozu“ koji se razvija u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje iz Zagreba. Prof. dr. Joško Deur te stručni suradnik DURA-e Marko Cosmai predstavili su konceptualni dio projekta koji je još uvijek u razvoju. Riječ je o zatvorenom sustavu koji će imati 16 stanica raspoređenih po središtu Dubrovnika te 100tak-skutera. Korisnik će otključati skuter na stanici te ga ostaviti na drugoj stanici gdje će se puniti do korištenja sljedećeg korisnika. Sustav GreenGo Dubrovnik će biti opremljen najmodernijom opremom koristeći mobilnu aplikaciju, Internet stranicu, GPS navigaciju, RFID karticu i slično.

Električni skuteri su ekološki potpuno prihvatljivi s nula štetnih emisija, kapacitetom od 100-njak kilometara s jednim punjenjem  dok pri vožnji ne proizvode nikakvu buku što je opet vrlo bitno za UNESCO zaštićene gradove poput Dubrovnika. 

Pilot testiranje e-skutera je najavljeno za kraj listopada 2016 godine gdje će građani Grada Dubrovnika moći isprobati električne skutere, dok će DURA i FSB ugraditi mjernu opremu te pri svakoj vožnji prikupljati korisne podatke.ž

Zajedno s obližnjim gradovima Gdanskom i Sopotom, Gdynia čini jedan od najmodernijih i najkonkurentnijih novih metropolitskih područja u EU s jednim od najboljih i najinteraktivnijih  sustava javnog prijevoza koji koristi električne autobuse, električne/obične javne bicikle, vlakove, trolley autobuse i uređene pješače staze. Ovogodišnji CIVITAS Forum naglašavao je nove smjernice i trendove održive mobilnosti u EU gdje se gradovi trebaju razvijati na učinkovit i održiv način potičući građane na korištenje javnog prijevoza.

Datum:
04.10.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X