Dura
Novosti

DURA I GRAD DUBROVNIK U BRUXELLESU

DURA I GRAD DUBROVNIK U BRUXELLESU
DURA I GRAD DUBROVNIK U BRUXELLESU
U sklopu godine svetoga Vlaha održana je konferencija u Europskom parlamentu u Bruxellesu 12. listopada 2016 godine na kojoj je sudjelovala direktorica DURA-e, Andrea Novaković i gradonačelnik Grada Dubrovnika, Andro Vlahušić.

Cilj konferencije je bio predstaviti grad Dubrovnik i njegovog zaštitnika svetog Vlaha kojemu je ova godina i posvećena i to pod naslovom: „Dubrovnik: Valorizacija hrvatske nematerijalne kulturne baštine u europskom kontekstu – Godina svetoga Vlaha”.

Na konferenciji je pored prikazivanja kratkog filma redatelja Tonka Jovića „Grad na ruci – Dubrovnik”, govorio o svetom Vlahu u Navarri Antonio López-Istúriz White, španjolski zastupnik u Europskom parlamentu, a Esteban Gonzáles Pons, potpredsjednik zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu predstavio je vrednovanje svetog Vlaha u Kraljevini Valenciji.

Također konferenciji su pristupili i mnogi drugi među kojima je Don Stanko Lasić govorio o Svetom Vlahu i njegovoj ulozi u biskupiji i gradu Dubrovniku, gđa. Maja Nodari, povjesničarka umjetnosti i autorica većeg dijela elaborata o festi svetoga Vlaha, upućenog od Ministarstva kulture UNESCO-a. Gđa. Nodari predstavila je pravo značenje Feste svetoga Vlaha kao dijela UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine.

Adriana Kremenjaš Daničić, predsjednica Europskog doma Dubrovnik, udruge koja je inicirala obilježavanje Godine svetog Vlaha predstavila je ciljeve i očekivane rezultate Godine svetog Vlaha kao i Međunarodni centar svetoga Vlaha koji djeluje u Dubrovniku.

Datum:
12.10.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X