Dura
Novosti

DURA NA RADNOM SASTANKU KOD GRADONAČELNIKA

DURA NA RADNOM SASTANKU KOD GRADONAČELNIKA
DURA NA RADNOM SASTANKU KOD GRADONAČELNIKA
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić danas je održao radni sastanak s djelatnicima Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e. Na sastanku se razgovaralo o aktualnim projektima kao i o planovima za 2017. godinu.

DURA obuhvaća 6 područja rada: kultura i turizam, poduzetništvo, ruralni razvoj, energetska učinkovitost i mobilnost, smart city te civilno društvo, sport i mladi.

Na području turizma i kulture planirano je u funkciju staviti trasu starog renesansnog vodovoda putem EU programa za financiranje prirodne baštine. Također, planira se otvoriti pješačko- biciklistička staza na Šipanu te pokrenuti niz aktivnosti vezanih za revitalizaciju ljetnikovca Gučetić- Lazarević, a oba projekta su financirana iz EU fondova. Pokrenut će se i projekt Tvornice kulture za kreativne i kulturne industrije kao nastavak projekta Made in Dubrovnik osmišljenog u okviru projekta Europska prijestolnica kulture. Radit će se intezivno i na razvoju koncepta difuznih hotela s ciljem jačanja konkurentnosti dubrovačkih elafitskih otoka.

Područje poduzetništva širit će aktivnosti poduzetničkog inkubatora te obnavljati novi prostri za start-upove. U dijelu ruralnog razvoja dodatno će se ojačat program bespovratnih sredstava za OPG-ove, obrte i tvrke namijenjen razvoju ruralnog poduzetništva te unapređenju sadržaja u ruralno- turističkoj ponudi. U pripremi su i tri projekta za EU fondove za nerazvrstane ceste na ruralnom području Grada.

Najvažniji projekti energetske učinkovitost i mobilnosti su: program energetske obnove višestambenih zgrada, vrtića i škola, pilot projekt e-skuteri, e-bus te niz drugih rješenja održive mobilnosti koji se planiraju financirati iz EU fondova, ali i sufinancirati iz proračuna Grada.
Kroz program Smart City Dubrovnik nastavlja se niz pilot projekata, a neki od najvažnijih su smart city platforma, javna rasvjeta, aplikacija Dubrovačko oko na engleskom jeziku i sl.

Područje za civilno društvo, sport i mlade provodit će niz aktivnosti vezanih za program 50 plus, pomoćnike u nastavi, provedbu projekata za razvoj i unapređenje sporta, kandidaturu grada za Europsku prijestolnicu sporta 2018 te niz projekata kojima je cilj poticanje aktivnog građanstva.
Dogovoreno je da će se redovno održavati sastanci između Gradonačelnika i DURA-e s ciljem što bolje koordinacije spomenutih aktivnosti.

DURA je dosada iz europskih fondova u razdoblju od pet godina koliko je aktivna, privukla 40 milijuna kuna bespovratnih sredstava za Grad Dubrovnik i njegove ustanove. Trenutno se provodi 11 EU projekata te se kontinuirano prijavljuju novi projektni prijedlozi na aktualne natječaje.

Datum:
19.10.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X