Dura
Novosti

REALIZIRAN PILOT PROJEKT “SMART PARKING DUBROVNIK”

REALIZIRAN PILOT PROJEKT “SMART PARKING DUBROVNIK”
REALIZIRAN PILOT PROJEKT
Pilot projekt “Smart Parking Dubrovnik”, kojeg su napravili startup “Universal Industries” iz poduzetničkog inkubatora “Tvornica ideja” je krenuo s radom.

Cilj projekta je bio olakšati građanima traženje parkinga po gradu u nekoliko jednostavnih koraka korištenjem mobilne aplikacije koje su od danas dostupne na dvijema mobilnim platformama iPhone i Android.

Ideja projekta je nastala na prvom natjecanju Cityos Hackathon Dubrovnik, natjecanju kojeg je organizirala DURA u suradnji s Cityos-om, gdje su tim Universala Industries pridobili glasove žirija i osvojili prvo mjesto.

Na parkingu ispod Žičare postavljeni su senzori, koji u stvarnom vremenu šalju informaciju o parkirnim mjestima na server te su one dostupne korisnicima usluga u obliku interaktivne mape na mobilnim aplikacijama.

Putem aplikacije korisnici mogu se informirati o slobodnim parking mjestima, o njihovim cijenama te uvjetima korištenja parkinga.

Osnovne prednosti projekta u odnosu na postojeća rješenja su jednostavna montaža, bežična komunikacija i automatska rekonfiguracija mreže u slučaju kvara jednog od senzora ili smetnji u komunikaciji te modularnost parking senzora što nam ostavlja mogućnost izmjena svih komponenti u svrhu nadogradnje ili bržeg uklanjanja kvarova.

Mobilne aplikacije za projekt Smart parking Dubrovnik izradili su momci iz startupa “Enum software” koji također posluje u okviru DURA-inog inkubatora.

Enum i Universal surađuju gotovo na svim Smart city projektima.

Aplikacija za Smart parking Dubrovnik je dostupna za dvije mobilne platforme, iPhone Android.

U okviru projekta Smart city Dubrovnik napravljene su još 4 pilot projekta: Smart Park, Solar bench, Dubrovačka kartica i Dubrovačko oko te se projekt i dalje nastavlja.

Datum:
25.10.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X