Dura
Novosti

DURA NA “TATRA SUMMIT INVESTMENT FORUMU”

DURA NA “TATRA SUMMIT INVESTMENT FORUMU”
DURA NA

Direktorica DURA-e Andrea Novaković i gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić sudjeluju na forumu “Tatra Summit Investment Forum” u Bratislavi od 28. do 30 listopada 2016. godine s ciljem predstavljanja projekta Smart city Dubrovnik. Cilj foruma je putem panel rasprava predstaviti razvojne projekte na temu pametni gradovi, s kojima se Grad Dubrovnik zasigurno može pohvaliti.  Na samom početku panela Gradonačelnik je prikazao Smart City video koji govori više od tisuću riječi. Kratki video možete pogledati ovdje.

Implementacijom zaokruženog koncepta pametnog grada, Grad Dubrovnik želi korištenjem tehnologije ojačati postojeće kompetitivne prednosti i poboljšati kvalitetu života građana, osigurati konkurentnost gospodarstva i dugoročnu održivost okoliša i Grada. Dubrovnik teži postati HiTech, društveno odgovoran, ekološki osviješten, poduzetnički orijentiran, otvoren i siguran grad te međunarodno prepoznat brend koji u srž svog djelovanja stavlja dobrobit svih svojih građana i to primjenom “smart city” koncepta, tj. povezivanjem, usklađivanjem i optimiziranjem tehnološko-procesnih čimbenika svih sudionika koji čine grad.

U svibnju 2015. Dubrovačka razvojna agencija (DURA) organizirala je prvu CityOS konferenciju, radionice i Hackathon s ciljem promocije “Smart City” koncepta među programerima, inženjerima, hakerima, stvarateljima, arhitektima i gradskim službenicima.

Ovaj jedinstveni pristup urodio je plodom nakon samo četiri mjeseca implementacijom prvog “Smart City” projekta, kojeg su u potpunosti razvili dubrovački startup-i.  Nedugo nakon prvih rezultata uslijedile su i nagrade zbog čega se Dubrovnik sada može pohvaliti titulom najinovativnijeg pametnog grada, u konkurenciji od 60 gradova natjecatelja.  Rješenja su bazirana na open source tehnologiji i mladim ljudima koji su osnovali svoje startup-e, te uložili sve svoje slobodno vrijeme da bi izradili proizvode kojima će pojednostavniti pristup gradskim uslugama, napraviti ih efikasnijim i korisnijim.

U okviru projekta Smart city Dubrovnik napravljene su Smart parking Dubrovnik, Smart Park, Solar bench, Dubrovačka kartica i Dubrovačko oko te se projekt i dalje nastavlja.

Datum:
28.10.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X