Dura
Novosti

DURA NA SMART CITY EXPO 2016

DURA NA SMART CITY EXPO 2016
DURA NA SMART CITY EXPO 2016
Smart City Expo 2016, najveća svjetska konferencija pametnih gradova i novih tehnologija, održana od 15. do 17. studenog 2016. u Barceloni, s preko 16 tisuća posjetitelja i 591 izlagača. Nikša Vlahušić, stručni suradnik DURA-e, sudjelovao je na penelu s predstavnicima iz Berlina, Barcelone i Tel’Aviv-a i održao je predavanje na temu suradnje sa startupima i lokalnom zajednicom na Smart Citya projektu koji se provodi u Dubrovniku. U sklopu Smart City Expo-a održano je i završno startup natjecanje 4YFN (4 Years From Now) na kojem je gosp. Vlahušić bio jedan od članova stručnog žirija.

Uz aktivnosti kongresa održana su i dva sastanaka s velikim internacionalnim firmama Philips i MasterCard koje su iskazali interes za suradnju u sklopu Smart City projekta. Philips je jedan od vodećih proizvođača na tržištu LED rasvjete a svojim rješenjima pomaže gradovima u ostvarenju ušteda u potrošnji električne energije i do 90%. MasterCard prati trendove beskontaknog i online plaćanja kontinuirano radeći na dostupnosti i većoj pokrivenosti svojih usluga, a nove mogućnosti koje pruža gradovima su napredne analitike potrošnje i ponašanja potrošača. Ovakvi podaci daju uvid u stvarno kretanje posjetitelja u kontekstu ponude koja im je dostopuna, a to je od velike važnosti pri izradi različitih planova upravljanja i dodjele prava za korištenje javnih površina.
U sklopu konferencije održano je predstavljanje petog vala članova OASC partnerstva gradova u koje se ove godine priključila i grad Rijeka, uz Split I Šibenik, a Dubrovnik je grad predstavnik za OASC mrežu stoga nam je iznimno drago kad drugi gradovi iz Hrvatske i regije prepoznaju važnost i pridruže se ovoj inicijativi.

OASC je internacionalno partnerstvo koje broji više od 100 gradova, čiji je cilj uspostava i definicija komunikacijskih standarda u Smart City projektima i sustavima. Standardizacija na ovoj razini predstavlja značajan izazov za sve dionike i gradove, ali dugoročno omogućuje dijeljenje i repliciranje najboljih Smart City rješenja primijenjenim u partnerskim gradovima te otvara izlaz na novo tržište firmama i startupovima iz Dubrovnika. OSAC partnerstvo je podržano i od strane europske komisije za komunikacijske mreže, sadržaj i tehnologiju, a naglasak je stavljen na izradu standarda kroz pilot projekte i suradnju sa stručnjacima u IKT sektoru.

Datum:
21.11.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X