Dura
Novosti

GRADU DUBROVNIKU I DURA-I ODOBRENO 6 NOVIH EU PROJEKTA

GRADU DUBROVNIKU I DURA-I ODOBRENO 6 NOVIH EU PROJEKTA
GRADU DUBROVNIKU I DURA-I ODOBRENO 6 NOVIH EU PROJEKTA
U sklopu tri europska programa Gradu Dubrovniku, u suradnji s Razvojnom agencijom Grada Dubrovnika DURA-om, koja je pripremala projektnu dokumentaciju i prijavila projekte na natječaje, odobreno je šest novih EU projekta, posredstvom kojih će Grad Dubrovnik dobit će cca 11 mil. kn bespovratnih sredstava.

Projekti ”ALTER ECO”, “MOBILITAS” i „MOTIVATE” financirani su iz programa MEDITERAN (MED) koji je namijenjen unaprjeđenju regionalnih politika mediteranskih zemalja u novom programskom razdoblju 2014-2020.

Projekt ALTER ECO se bavi tematikom pretjerane uporabe kulturnih i prirodnih resursa koji su dodatno opterećeni neadekvatnom pratećom infrastrukturom. Stoga će se putem ICT tehnologija kroz pilot projekt mjeriti opterećenje glavnih žarišnih točaka na području Grada, a potom prikupljati podaci potrebni kako bi se te točke rasteretile i dobio uvid u preferencije kretanja posjetitelja. Pilot projekt je u skladu sa SMART CITY strategijom.

Projektom MOBILITAS je obuhvaćen prostor 10 različitih regija unutar 7 država na Sredozemlju koje karakterizira intenzivan turistički razvoj te niz problema koji proistječu iz takvog stanja. MOBILITAS će kroz svoje aktivnosti nastojati integrirati turističke tokove unutar samih gradskih prometnih sustava, ali na način da će se doprinijeti razvoju ekološki prihvatljivijeg i održivog prometa te ublažiti pritisak i razina intenzifikacije na prometnicama.Sama pilot-akcija predviđena u okviru projekta za područje Grada će se usredotočiti na IT alate i druga održiva rješenja kojim će se nastojati poboljšati stanje u prometu oko stare gradske jezgre i drugim dijelovima grada za građane i njegove posjetitelje.

Projekt MOTIVATE ima za cilj daljnje razvijanje održive urbane mobilnosti u gradskim područjima gradova-partnera no na način da će se u sam proces aktivno uključiti lokalno stanovništvo kroz identifikaciju postojećih problema, predlaganje potrebnih mjera te njihovu evaluaciju. Time će se potaknuti i nov model izrade Plana održive urbane mobilnosti (SUMP) koji bi se time temeljio na stvarnim potrebama svakodnevnih korisnika u prometu. Najveća dobit za Grad Dubrovnik u ovom projektu upravo leži u tome što će se kroz njegovu provedbu unaprijediti komunikacija između samog grada i njegovih stanovnika kao i svijest lokalne zajednice na postojeće probleme u prometnom funkcioniranju. Istodobno će se povećati njihov nivo participacije u razvoju i funkcioniranju grada Dubrovnika.

Putem novog programa Erasmus + Sport financirat će se projekti SPRINTERS WoW koji imaju za cilj razvoj sportskog menadžmenta i promociju outdoor sportova u prirodnim i zaštićenim područjima te podizanje svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti kroz sudjelovanje u sportovima na vodi.Inače, Program Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana kao i unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta.                                          

Projekt “CHESTNUT” financiran je iz programa DUNAV kojem Hrvatska tek odnedavno ima pristup, a ima za cilj implementaciju pilot-akcija (kao praktičnih rješenja) kojom će se povezati projektni partneri sa zajedničkom vizijom rješavanja problema učinkovitosti prometa. Projekt će se usredotočiti na funkcionalna urbana područja (FUA) Dunavske regije, a njegov ukupni cilj jest razvoj i afirmacija učinkovitijeg, sigurnijeg i ekološki prihvatljivijeg prometa na području izabranih gradova projektnih partnera pri čemu će se poticati integracija i veći udio u korištenju održivijih prometnih sredstava poput bicikli, e-vozila i javnog prijevoza.                                                                                                                                                                                                                                                 DURA će kroz provedbu ovog projekta nastaviti razvijati dugoročnu viziju prometnog funkcioniranja u gradu Dubrovniku tako što će se definirati različiti scenariji mobilnosti te razraditi nacrt SUMP-a za dubrovačko područje. S druge strane bit će provedena i pilot-akcija koja će se u gradu Dubrovniku usmjeriti na instalaciju e-punionica, uvođenje električnih vozila i promociju navedenih aktivnosti kako bi se postigao ciljem elektrifikacije javnog prometa do 2030.

Ugovaranje svih spomenutih projekata se očekuje do kraja godine.

Datum:
02.12.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X