Dura
Novosti

RADIONICA O ANALIZI MOBILNIH PODATAKA TELEOPERATERA

RADIONICA O ANALIZI MOBILNIH PODATAKA TELEOPERATERA
RADIONICA O ANALIZI MOBILNIH PODATAKA TELEOPERATERA
Treća radionica o analizi i obradi mobilnih podataka održana je 28. ožujka 2017. godine u organizaciji DURA-e i Hrvatskog Telekoma, koji je dostavio anonimizirane podatke o kretanjima korisnika HT-ove mreže u razdoblju 21.12.2016. – 11.1.2017.

Dobivene podatke je obradila estonska tvrtka Positium, jedna od najboljih tvrtki u Svijetu koje se bave obradom ovakvog tipa podataka.

Gospodin Siim Esko iz Positiuma je prezentirao izvješće iz kojeg se mogu uočiti trendovi i navike posjetitelja Dubrovnika, a sami format izvješća je izrađen u suradnji s gradskim odjelima koji su zainteresirani za ovakve podatke da bi mogli prilagoditi sadržaj i usluge koje Grad pruža turistima i posjetiteljima.

Neke od zanimljivosti koje su uočene je činjenica da turisti za proslavu Nove godine u Gradu ostanu čak pola sata manje nego građani.

Kolenda 24. prosinca je privukla čak za 50% veći broj domaćeg stanovništva nego proslava Nove godine iz čega bi se moglo zaključiti da domaći drže više do tradicionalnih sadržaja. Obzirom na posjećenost trebalo bi razmisliti o jačanju promocije ovakvih tradicionalnih događanja i kulturne baštine u vansezonskom razdoblju. Iz obrade podataka saznali smo i veoma bitnu informaciju da čak 93% posjetitelja u povijesnoj jezgri provedu do 4 sata svog vremena, a od njih oko 40% ostanu samo 1 sat.

Osim prikupljanja i analize podataka na radionici je predstavljen i sustav za online rezervacije i organizaciju redova čekanja. Software je predstavio gosp. Sven Aulik iz tvrtke GoSwift koja je svoje rješenje implementirala na više turističkih lokaliteta, ali i na graničnim prijelazima Estonije, Finske, Rusije, Bjelorusije koji imaju sličnu problematiku ograničenog broja prolaza/posjetitelja ovisno o kapacitetima.

Zaključak nakon obavljene analize je da HT ima jako kvalitetne podatke iz kojih se može izvući još više informacija o kretanju pješaka u Gradu s većom preciznošću. Želja svih uključenih u ovaj projekt je svakako da se istraživanje i prikupljanje ovakvih podataka u budućnosti nastavi, jer upravo ovakve analize omogućuju gradskoj upravi donošenje odluka temeljenih na statističkim činjenicama i stvarnim podatcima.

NAPOMENA:
Anonimizacija podataka o kretanjima mobilnih korisnika odrađena je u HT-ovom Trust Centru u skladu s zakonom i regulativama o zaštiti privatnosti, čime je onemogućen svaki oblik povezivanja podataka s stvarnim fizičkim osobama.

Datum:
28.03.2017
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X