Dura
Novosti

Prijavite se na natjecanje „Ideje iz Europe“ (Ideas from Europe)

Prijavite se na natjecanje „Ideje iz Europe“ (Ideas from Europe)
Prijavite se na natjecanje „Ideje iz Europe“ (Ideas from Europe)

Što je natjecanje „Ideje iz Europe“?

Natjecanje „Ideje iz Europe“  pokrenuto je 2015. godine u cilju potrage za poduzetnicima širom EU koji imaju  „ideje koje mijenjaju svijet i koje je vrijedno ostvariti“. Primarni cilj je skrenuti pozornost na europske poduzetnike – izgraditi pozitivan imidž poduzetnika, kako bi bili uzor i doprinjeli oživljavanju poduzetničkog okruženja i duha kod Europljana.

Vjerujemo da se većina globalnih izazova može riješiti, a poduzetnici su ti koji mogu oživotvoriti ideje i ponuditi rješenje.


Glavni cilj je
: prevladavanje globalnih izazova na djelotvoran i učinkovit način koristeći poslovne ideje koje imaju društveni i/ili ekonomski utjecaj: aktivno tražeći i validirajući ideje, spajajući dionike koji su nužni dijelovi slagalice u cjelokupnom rješenju i podupirući zajednički razvoj prema cilju. Svrha ovog natjecanja nije samo otkriti već i na transparentan način skalirati poslovne ideje (postići njihov rast) te poduzetnicima pružiti priliku za promociju i umrežavanje.

Proces odabira „Ideja iz Europe“ služi i tijelima državne uprave u detektiranju prepreka koje poduzetnici trebaju prevladati u realizaciji ideje, u danom kontekstu/industriji te prihvaćanju smjernica za njihovo uklanjanje.


Kakva se poduzetnička ideja traži (koji su kriteriji natječaja)?

  • poduzetničko rješenje za globalne izazove; ideja koja ima društveni i/ili ekonomski učinak;
  • ideja koja zadovoljava potrebe tržište i građana;
  • ideja koja je potvrđena određenim dokazima;
  • ideja koju je moguće skalirati (proširiti na druga tržišta, područja).

Kako će najbolji poduzetnici doći do natjecanja „Ideje iz Europe“?

Svaka država članica EU provodi nacionalnu selekciju putem koje se odabire jedan poduzetnik s idejom za koju se smatra da zavrjeđuje biti pozvana i predstavljena svijetu. Žiri u Hrvatskoj čine predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, HAMAG-BICRO-a te nominirani predstavnici partnerskih organizacija.

  • Proces nacionalne selekcije kreće od elektroničke prijave ideje putem obrasca (dostupan na kraju ovog poziva);
  • Polufinale: u listopadu 2017. godine, u Tallinnu (Estonija) pobjednici nacionalnih natjecanja nadmetati će se za mjesto u finalu;
  • Finale: u ožujku 2018. godine  u Den Hagu (Nizozemska) finalisti će predstaviti svoje ideje predstavnicima gospodarstva, investitora i institucija iz cijele Europe. Finale će se prenositi globalno u organiziaciji nizozemskih veleposlanstva i putem medija.
  • Nacionalno natjecanje: u listopadu 2017. godine, na temelju ispunjenog obrasca nacionalni žiri odabire najbolje kandidate za predstavljanje ideje uživo. Osim navedenih kriterija natječaja vezanih za kvalitetu same ideje, na predstavljanju uživo ocjenjivat će se i kvaliteta prezentacije, predstavljanje treba trajati najduže 5 minuta te mora biti na engleskom jeziku;

Rok za prijavu na nacionalno natjecanje: 15. rujna 2017. godine.

Troškove putovanja i smještaja za sudjelovanje u natjecanju snose organizatori.

Ovdje se prijavite na nacionalno natjecanje za „Ideje iz Europe“.

Rezultati i medijska pokrivenost prethodnog izdanja natjecanja u 2015./2016.

TEDxBinnenhof / „Ideje iz Europe“

  • 462 visokih gostiju u dvorani Kings Hall (npr. Princ Constantijn, Neelie Kroes, diplomatski predstavnici za MSP, izvršni direktori poduzeća)
  • 75 članaka u tisku (npr. OneWorld, RTL Z, AD Den Haag, Emerce, Management Scope, Die Welt, Faenza Notizie Italy)
  • TV emitiranja: različita izdanja u nizozemskim poslovnim emisijama (RTL Z, BNR, Nacionalna televizija)
  • Popratna događanja: 18 inozemnih događanja u suradnji s nizozemskim veleposlanstvima i 4 događanja u Nizozemskoj. Događanje u sklopu izdanja iz 2016. imalo je svoje govornike i sadržaj se prenosio uživo online. Vidi http://tedxbinnenhof.com/viewing-events-row/
  • TEDx predstavljanja su bila pregledana 10.500 puta u prvih 10 mjeseci.

Poveznice i društvene mreže

TEDxBinnenhof i „Ideje iz Europe“  imaju odvojene račune na društvenim mrežama.

Kontakti:

Nacionalno natjecanje: bruno.radojica@mingo.hr i katarina.jaksic-brcko@mingo.hr

Europsko natjecanje: https://ideasfrom.eu/

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je nacionalni koordinator natječaja „Ideje iz Europe“, sukoordinator je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG- BICRO, a natjecanje se provodi u suradnji s partnerima, poduzetničkim potpornim institucijama iz cijele Hrvatske među kojima je i DURA.

Datum:
08.06.2017
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X