Dura
Novosti

PRIČE IZ INKUBATORA

PRIČE IZ INKUBATORA
PRIČE IZ INKUBATORA
U cilju promoviranja i pomoći svima onima koji planiraju po prvi put pokrenuti svoj posao, donosimo Vam priče iz Poduzetničkog inkubatora Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA.

Počinjemo s tvrtkom ENUM Software koju čine Ivan Brčić, Andrej Šarić i Dživo Jelić, studenti RIT Croatia na smjeru informacijske tehnologije. 

“Pokretanje svog posla nije tako strašno. U početku je teško, ali poduzetnički inkubator DURA-e je uistinu jedno odlično okruženje za stasanje mladih poduzetnika. Nama je inkubator puno pomogao u početku, jer bismo potrošili puno, puno više vremena na neke stvari. Ključno se dobro raspitati prije pokretanja posla, a inkubator je i tu idealno mjesto za dobiti sve informacije na jednome mjestu. Onda kad se krene s poslom, treba uroniti s obje noge i gristi!” – kazuje nam Andrej Šarić, jedan od Enum trojca s kojim smo se susreli da nam ispriča Enumovu priču koja je stasala u poduzetničkom inkubatoru. Ovi momci su krenuli u posao prije gotovo tri godine, a začuđujuća je lakoća s kojom Andrej priča o konkretnim poslovnim potezima, prošlosti i budućnosti, ako se uzme u obzir da je tek dvadesetogodišnjak.

“Zvali smo Marijanu najmanje tri puta dnevno – dobro jutro, dobar dan, laku noć!”

Enumova priča započela je otprilike ovako. Sudjelovali su na Hackaton Dubrovnik 2015, projektu kojeg je organizirala Razvojna agencija grada Dubrovnika (DURA) kako bi potaknula razvoj IT start up-ova s ciljem samozapošljavanja mladih, visokoobrazovanih i nezaposlenih osoba. Projekt s kojim su se osvojili drugo mjesto bila je modernizacija postojeće turističke kartice s pogodnostima za posjetitelje točnije mobilnoj aplikaciji koja je imala sav sadržaj iz postojeće Dubrovnik Card brošure, ali i dodatne mogućnosti, kao što je korištenje iBeacon tehnologije.

Na Hackathonu su unutar 48 sati napravili prvi prototip aplikacije. Vođeni idejom da pametni telefoni danas sve više postaju sastavni dio naših života odlučili su se kroz aplikaciju, korisnicima prikazati povijesnu, kulturnu i gastronomsku ponudu grada. Ideja se pokazala izvrsnom i s drugim mjestom dobili su priliku da potpišu ugovor s Gradom Dubrovnikom, a također su ušli i u tzv. Mentorship program gdje su uz vrhunske stručnjake i njima raspoložive resurse dovršili svoju aplikaciju. 

No, u tom trenutku nisu ništa znali o poslu, niti o poslovanju, a ni o knjigovodstvu. Znali su samo raditi svoj posao, a ovo sve drugo im se činilo kao znanstvena fantastika. 

Prošli su Startup akademiju koju organizira DURA, a sastoji se od niza tematskih radionica koje su ključne za pokretanje posla, kao i za buduće korake, a da poslovanje bude održivo. 

“Istina je, zvali smo Marijanu (op.a Marijana Puljas, stručna suradnica u DURA-i, zadužena za poduzetnički inkubator, mpuljas@dura.hr ) najmanje tri puta dnevno, u bilo koje doba dana. Bilo je doslovno dobro jutro, dobar dan, laku noć. Bila nam je stalno na raspolaganju i vodila nas je kroz cijeli proces, pogotovo što se tiče administracije. Jer ponekad je lakše napisati najteži algoritam za neki program, nego riješiti dva papira (op.a problem birokracije i administracije).” – priča nam Andrej, pa nastavlja: ”Nitko od nas zapravo nije znao gdje što treba nositi, tako da smo stalno zvali u pomoć. Velika nam je pomoć bila i također i kod sastavljanja ugovora, ponuda i cijelog poslovnog procesa koji zahtijeva jedan cjeloviti projekt, pogotovo kada se radi o klijentu poput Grada Dubrovnika gdje se svi procesi moraju ispoštovati i papirnato potkrijepiti.”

Svaki posao doživi i probleme i komplikacije, ali ne treba se prepasti i ustuknuti. Sve su to procesi koji te čine jačim, pametnijim i iskusnijim. Prema Andrejevim riječima, i problemi i kiksevi su dio procesa učenja i iznimno su važni, tako da oni uistinu ne bi ništa mijenjali kad pogledaju sve unatrag od samog početka. 

Vlastiti uspjeh nesebično dijele sa svojim budućim kolegama. I sami svjesni koliko im je bilo teško pronaći praksu u Dubrovniku, ENUM omogućuje studentima koji se bave programiranjem stručnu praksu, gdje studenti rade na pravim projektima, a oni ih kao tvrtka adekvatno i plate za to. 

Osim projekata koji sami rade, ostvarili su suradnju unutar inkubatora s drugim startupom, točnije tvrtkom Universal industries gdje su zajedno razvili projekt pametnog parkinga za Grad Dubrovnik. 

“Sve nam to još uvijek izgleda nestvarno – kao imamo firmu, ispada na dane totalna zezancija, ali jedino tako zapravo možemo uživati u svom poslu jer nas ništa ne opterećuje u stilu da nešto moramo. Ne moramo dolaziti u ured u 8:00 niti odlaziti u 16:00, neopterećeni smo kada je to potrebno, radimo svi skupa, a nekad jednostavno svak radi svoj dio iz doma. Svakako svima onima koji iti malo razmišljalu o svom poslu bih preporučio da probaju, jer je to jedna divna životna pustolovina” – poručio je Andrej u ime ENUMA za kraj ovog razgovora.

Datum:
17.10.2017
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X