Dura
Novosti

POTPISAN UGOVOR ZA ENERGETSKU OBNOVU OŠ LAPAD

POTPISAN UGOVOR ZA ENERGETSKU OBNOVU OŠ LAPAD
POTPISAN UGOVOR ZA ENERGETSKU OBNOVU OŠ LAPAD

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i predstavnik izvođača radova Miho Klečak, u ime zajednice ponuditelja Capitalis d.o.o., potpisali su ugovor za radove na energetskoj obnovi Osnovne škole Lapad.

Projekt energetske obnove OŠ Lapad prvi je projekt u obrazovanju na području Grada Dubrovnika koji se sufinancira sredstvima Europskih fondova. Naime, ukupna vrijednost projekta iznosi 7,6 milijuna kuna, a veći dio ukupnog iznosa sufinanciran je EU sredstvima i to u sljedećem omjeru: 2,7 milijuna kuna od strane Ministarstva graditeljstva, 2,45 milijuna kuna od strane Ministarstva regionalnog razvoja, dok Grad Dubrovnik u investiciji sudjeluje iznosom 2,45 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo što je OŠ Lapad prva škola u Dubrovniku koja iz EU fondova započinje energetsku obnovu, napominjući kako je riječ o značajnom iznosu.

”Ovo je način kako trebamo upravljati objektima u vlasništvu Grada u budućnosti jer trebamo koristiti sve benefite EU fondova. Čestitam svima koji su sudjelovali na ovom projektu i on je garancija visoke transparentnosti javne nabave. OŠ Lapad prva je europska škola u srcu Dubrovnika, a ujedno je i ”kralježnica” svih događanja dok se škola Montovjerna ne izgradi – rekao je gradonačelnik Franković najavljujući i skoru veliku investiciju na PŠ Montovjerna.

”Ovaj potpis nije samo papir već je budućnost. Inače, danas je stigla obavijest da je OŠ Lapad postala međunarodna eko škola sa zlatnim statusom, ispred nas je samo brilijantni status, a ovaj ugovor garantira već 50 posto odrađenog posla za to”, kazala je u ovoj prigodi ravnateljica OŠ Lapad, Mirjana Kaznačić.

Radovi uključuju kompletnu izolaciju vanjske ovojnice, potpunu izolaciju krovišta i vanjskih zidova, zamjenu 99 vanjskih otvora i 6 vrata, ugradnju termostatskih ventila na 171 radijator te zamjenu postojeće rasvjete LED tehnologijom.

Cilj samog projekta je ostvariti energetsku obnovu zgrade OŠ Lapad kojom će se postići značajne energetske uštede od gotovo 90,75% što znači jednako toliko smanjenje energetske potrošnje energije te smanjenje emisije CO2. Putem predloženog projekta zgrada Osnovne škola Lapad će iz energetskog razreda C preći u najviši energetski razred A+. Realizacijom projekta će se omogućiti znatno bolji i kvalitetniji uvjeti za rad, ali i boravak učenika u samoj zgradi kao i 90% manji troškovi za energetsko funkcioniranje objekta, a samim time i značajna financijska ušteda.

Inicijalna EU sredstva su odobrena u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ koji je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Datum:
16.05.2018
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X