Dura
Projekti

SEADRION

SEADRION
SEADRION

SEADRION: Poticanje razvoja tehnologija grijanja i hlađenja pomoću dizalica topline koje koriste morsku vodu u Jadransko-jonskoj regiji.

Glavni cilj SEADRION projekta je uspostavljanje transnacionalne mreže dizalica topline koje koriste more za potporu znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između istraživačkih institucija i poduzeća kako bi se poboljšala inovacijska sposobnost sektora dizalica topline i korištenje grijanja i hlađenja temeljene na dizalici topline morske vode u Jadransko-jonskoj regiji.

Aktivnosti projekta uključuju planiranje i sustavno prikupljanje podataka vezano za postrojenja dizalica topline. Također cilj je dobiti pregled o energetskim potrebama sustava za grijanje/hlađenje u regijama koje sudjeluju u projektu i identificirati ciljne skupine.

Rezultati prethodnih faza projekta bit će korišteni kao inputi za planiranje i instaliranje 3 pilot postrojenja dizalice topline koje će se nalaziti u Crikvenici, Grčkoj i Dubrovniku. Konačni projekti ocjenjivat će se s ciljem pružanja što šireg raspona tehničkih rješenja, a zatim procijeniti izvedbu sustava, uspoređujući njihovu učinkovitost, troškove investicije i upravljanja, a također i utjecaja na okoliš.

Na kraju će rezultati biti javno predstavljeni putem facebook, twitter i službenih stranica projekta i također javnih događanja i završnoga event-a u Dubrovniku na kojemu će se predstaviti tijek i rezultati cjelokupnoga projekta.

Glavni partner je Sveučilište u Zagrebu – Fakutet strojarstva i brodogradnje ( Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture www.fsb.unizg.hr , www.powerlab.fsb.hr/depee) i uključuje još 6 drugih partnera:

  1. CORTEA (www.sverde.info/cortea/)
  2. GOLEA: Goriška Local Energy Agency (www.golea.si)
  3. Municipality of Izola (http://izola.si/)
  4. CERTH: Centre for Research and Technology Hellas (www.certh.gr)
  5. AKBN: National Agency of Natural Resources, Albania (www.akbn.gov.al)
  6. DURA: City of Dubrovnik Development Agency (www.dura.hr)

Ukupna vrijednost projekta iznosi 823.656 EUR, pri čemu Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj sufinancira 755.296 EUR, a kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II) 68.360 EUR-a.

Projekt traje 24 mjeseca, a vrijednost bespovratnih sredstava za Razvojnu agenciju DURA-u iznosi 1.080.000,00 HRK.

Aktivnosti projekta možete pratiti putem facebook: https://www.facebook.com/SEADRION-295743781009951/ i twitter stranice https://twitter.com/SEADRION2018


Seadrion newsletter BR 1. možete pogledati ovdje.
Seadrion newsletter BR 2. možete pogledati ovdje.

This article has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the article is the sole responsibility of DURA and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities.

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X