Dura
Novosti

DURA NA FORUMU JADRANSKO-JONSKIH GOSPODARSKIH KOMORA, GRADOVA I SVEUČILIŠTA

DURA NA FORUMU JADRANSKO-JONSKIH GOSPODARSKIH KOMORA, GRADOVA I SVEUČILIŠTA
DURA NA FORUMU JADRANSKO-JONSKIH GOSPODARSKIH KOMORA, GRADOVA I SVEUČILIŠTA

Prva zajednička konferencija foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta održava se od 16. do 18. listopada 2018. g u Radisson Blu hotelu u Splitu na kojem sudjeluje direktorica DURA-e Ana Marija Pilato Krile.

Riječ je o međunarodnom događaju koji će na jednom mjestu okupiti tri postojeće mreže civilnog društva na jadransko-jonskom području koja predstavljaju mrežu od 127 tijela i institucija iz osam zemalja jadransko-jonskog područja.

Glavna tema konferencije je ‘Korijeni i putevi: prošlost, sadašnjost i budućnost za jadransko-jonsku regiju’.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze gđa. Mirjana Čagalj, izjavila je sljedeće: “ Dijelimo neke korijene, ali imamo i zajedničke putove. Po nekim pokazateljima jako puno se razlikujemo. Sigurno je da jedni bez drugih ne možemo i da jedni druge trebamo za daljnji razvoj. Ni u geografskom smislu, ni u smislu različitih razina društva napretka nema ako nema dijaloga i ako ne idemo u istom pravcu.”

Na konferenciji se raspravljalo o pitanjima koja su od najvećeg zajedničkog interesa, primjerice, na mobilnost stanovništva koja je društveno i gospodarsko pitanje posebno u kontekstu nedostatka radne snage, a i članstva u EU.

Na prva dva panela govorilo se o ljudima u regiji i ljudima u pokretu. Mobilnost, koja je ključna karakteristika modernog doba, bila je sagledana kroz turističku, sportsku, ekonomsku mobilnost, utjecaj na BDP, produktivnost i zapošljavanje. Sagledavali su se i trendovi u regiji, financiranje, digitalizacija, prometna povezanost kao preduvjet izjednačavanja regije.

U popodnevnom dijelu na rasporedu je sedam okruglih stolova, a izdvaja se panel o poduzetništvu žena na kojem će imati uspješne sportašice, većinom olimpijke koje će predstaviti svoj sportski put, ali i način kako se nose s današnjim poslovnim karijerama.

Kao rezultat foruma i sedam popodnevnih panela kroz zaključke se očekuju i prijave projekata na program prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora vrijednosti 15 milijuna EURA.

Projekti koji se planiraju prijaviti većinom se odnose na digitalizaciju između turizma i kulturne baštine.

Datum:
17.10.2018
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X