Dura
Novosti

DURA-i ODOBRENA SREDSTVA IZ FONDA ZA SUFINANCIRANJE PROVEDBE EU PROJEKATA

DURA-i ODOBRENA SREDSTVA IZ FONDA ZA SUFINANCIRANJE PROVEDBE EU PROJEKATA
DURA-i ODOBRENA SREDSTVA IZ FONDA ZA SUFINANCIRANJE PROVEDBE EU PROJEKATA

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je Dubrovačkoj razvojnoj agenciji DURA-i iznos od 780.899,84 kune  i to iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Ukupan iznos odobrenih sredstava odnosi se na 7 projekata koje DURA uspješno provodi.

Odobrena sredstva DURA će iskoristiti za sufinanciranje dijela sredstava koja mora osigurati iz vlastitih izvora za provedbu sljedećih projekata: APPRODI – “From Ancient maritime Routes to eco-touristic destinations”, ECO-NautiNET – „Networks support for SMEs in the Nautical sector of the Adriatic – Ionian Region”, HERIT-DATA – „Sustainable Heritage Managements towards Mass Tourism Impact thanks to a holistic use of big and Open Data, SLOW-FOOD-CE – „Culture, Heritage, Identity and Food“, SMILE – „First and last Mile Inter-modal mobiLity in congested urban arEas of Adrion Region“, LAIRA -„Landside Airports Accessibility“ i CHESTNUT – “CompreHensive Elaboration of Strategic plaNs for sustainable Urban Transport.

Za projekt „HERIT- DATA“, kojemu je cilj smanjiti utjecaj ljudskih aktivnosti odnosno prevelikog turizma na kulturno naslijeđe i koji se financira iz programa Interreg Med 2014-2020., DURA-i je ovim projektom odobren iznos od 227.455,30 kuna za njegovo sufinanciranje. Nadalje, projektom „APPRODI“ kojim se promiče održiva valorizacija i očuvanje prirodnih i kulturnih dobara kroz istraživanja o povijesnim utjecajima starih luka odobren je iznos od 68.587,98 kuna. „APPRODI“ se financira iz programa Interreg Adrion Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014. – 2020. Za projekt „ECO- NautiNET“ DURA-i je odobren iznos od 66.296,79 kuna od strane Fonda i kroz projekt će se poboljšati međunarodna konkurentnost i inovativnost malih i srednjih poduzeća u nautičkom sektoru putem programa Interreg Adrion Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014. – 2020.  Projektom Slow-Food-CE planiraju se postaviti temelji za dugoročno i strateško vrednovanje dubrovačkog nasljeđa hrane, s ciljem njegova oživljavanja u kontekstu suvremenih dinamika i aktualnih potreba svakodnevnog života. Projekt je financiran programom Središnja Europa i DURA-i je odobren iznos od 153.411,21 kunu. Projekt SMILE ima za cilj poboljšati životno okruženje u područjima visoke gustoće prometa podržavanjem prometnih politika usmjerenih na smanjenje emisija stakleničkih plinova, širenjem ideje održivijeg načina transporta koji podrazumijeva veće korištenje javnog prijevoza, biciklizam, električna i hibridna vozila. DURA-i je za ovaj projekt odobreno sufinanciranje od strane Fonda u iznosu od 82.856,00 kuna. Cilj projekta LAIRA je smanjenje uporabe energije i negativnih ekoloških utjecaja transportnih aktivnosti u zračnim lukama i širem okruženju istih izradom inovativnih strategija u pogledu planiranja mobilnosti niske emisije ispušnih plinova. DURA- i je za ovaj projekt odobreno sufinanciranje od strane Fonda u iznosu od 73.101,32 kune. Projekt CHESTNUT za cilj ima razviti dugoročnu viziju prometnog funkcioniranja kroz razvoj i afirmaciju učinkovitijeg, sigurnijeg i ekološki prihvatljivijeg prometa na području izabranih gradova projektnih partnera pri čemu će se poticati integracija i veći udio u korištenju održivijih prometnih sredstava poput bicikli, e-vozila i javnog prijevoza. DURA-i je za ovaj projekt odobreno sufinanciranje od strane Fonda u iznosu od 109.191,24 kune.

Novoodobrena sredstva za gore navedene projekte DURA je prijavila na otvoreni Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i nacionalnoj razini za 2018. godinu od 31. srpnja 2018. godine.

DURA trenutno provodi 20 međunarodnih projekata od kojih je 11 odobreno u 2018. godini, a još dva projekta su u fazi ugovaranja i 1. siječnja 2019. započinje njihova provedba kad će DURA u provedbi imati ukupno 22 projekta financirana iz različitih programa Europske unije. Projekti pokrivaju mnogo područja djelovanja: od održivog turizma, kulture, poticanja poduzetništva, pametnih gradova i tehnologije, digitalizacije, ruralnog razvoja i gastronomije, urbane mobilnosti, energetske obnove i obnovljivih izvora energije, socijalnih usluga zajednice, i sl. te je svaki projekt specifičan i predstavlja dodanu vrijednost za javni interes građana. Ukupan iznos bespovratnih sredstava međunarodnih projekata koje DURA trenutno provodi  iznosi  19.267.843,72 HRK.

Datum:
14.12.2018
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X