Dura
Novosti

ZELENA AKUPUNKTURA GRADA – DURA I DUNEA U SURADNJI S VRTLAROM POSADILI BOR I MIRTU

ZELENA AKUPUNKTURA GRADA – DURA I DUNEA U SURADNJI S VRTLAROM POSADILI BOR I MIRTU
ZELENA AKUPUNKTURA GRADA - DURA I DUNEA U SURADNJI S VRTLAROM POSADILI BOR I MIRTU

U okviru tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna i “Dana otvorenih vrata EU projekata”, DURA i DUNEA u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i tvrtkom Vrtlar organizirala je simboličnu sadnju autohtonih biljaka mirte (Myrtus communis) i pinja (Pinus pinea) u urbanom dijelu Dubrovnika na lokaciji Boninovo.

Prisutnost zelenila i uređenje javnih zelenih površina je preduvjet za održivi razvoj današnje generacije, predstavlja uistinu važan faktor prepoznatljive slike grada, razbija monotoniju suvremene arhitekture u velikim gradskim naseljima, služi kao podsjetnik čovjeku da je dio ekosustava zadovoljavajući potrebu za ostvarenjem kontakta s prirodom, doprinosi održavanju zdravog urbanog okoliša i zdravlja ljudi općenito te ujedno daje savršen prirodni odgovor na utjecaj klimatskih promjena u urbanim prostorima.

Akcija je nazvana “Zelena akupunktura Grada”, a odabrane biljne su autohtone te zasađene na području Boninova kao mjesta gdje će najbolje uspjeti kao takve.

– Vrtlar je preporučio lokaciju jer tu postoje najbolji preduvjeti za održavanje. Ovo je simboličan prvi korak kojim želimo dati na značaju koliko je vegetacija u urbanim prostorima važna. Vjerujem da će se u budućnosti još saditi i da ćemo motivirati druge da to isto naprave. Zelene površine je važno njegovati u urbanim prostorima jer snižavaju temperaturu i poboljšavaju kvalitetu života ljudi, podsjećaju čovjeka da je dio eko sustava i omogućavaju mu kontakt s prirodom  – kazala je Pozniak.

S obzirom da je više od 60 posto Dubrovačko-neretvanske županije pod zaštitom ekološke mreže NATURA 2000, ovim događajem se želi dati na važnosti NATURA 2000 ciljnim vrstama kao prirodnom kapitalu koji daje mnoge mogućnosti za financiranje iz EU fondova i brendiranje u smislu prirodne baštine kao pokretača održivog razvoja.

Datum:
17.05.2019
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X