Dura
Novosti

DURA ODRŽALA INFO DAN PROJEKTA IDEAL

DURA ODRŽALA INFO DAN PROJEKTA IDEAL
DURA ODRŽALA INFO DAN PROJEKTA IDEAL

p1030454
p1030458
p1030460
p1030473
p1030476
ideal_2


Info dan projekta iDEAL (eng. DEcision support for Adaptation pLan), na kojem kao partner sudjeluje Dubrovačka razvojna agencija DURA, održan je u okviru programa “Dani otvorenih vrata EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji”, koji su u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, i Regionalne razvojne agencije DUNEA-e i Dubrovačke razvojne agencije DURA-e održani u četvrtak 16. svibnja 2019. u Dubrovniku. U okviru info dana, predstavljen je projekt iDEAL svim zainteresiranim posjetiteljima, s naglaskom na aktivnost koja je trenutno u fazi izrade – Plan prilagodbe na klimatske promjene za Grad Dubrovnik.

– Projekt je dobio odobrenje za produljenje do 30. rujna 2019. godine, a trenutno s vanjskim stručnjacima surađujemo na razradi akcija i pripadajućih indikatora, koje bi Grad Dubrovnik mogao implementirati kako bi se pravovremeno i kvalitetno pripremio na očekivane posljedice dugoročnih klimatskih promjena – izjavila je ovim povodom Melina Mohorić, viša stručna suradnica Dubrovačke razvojne agencije DURA.

Cilj projekta iDEAL je poboljšati sustav praćenja klimatskih promjena i planiranje mjera prilagođavanja u obuhvaćenim regijama. Jedan od rezultata ovog projekta je izrada tzv. Plana prilagodbe klimatskim promjenama. Naime, Europska Komisija potiče sve zemlje članice na izradu opsežnih planova prilagodbe klimatskim promjenama. Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija tako će među prvima u Hrvatskoj implementirati savjete Europske komisije u tom pogledu.

Cjelokupni cilj projekta postići će se zajedničkim procesom stvaranja znanja i provođenjem zajedničkog sustava podrške DSS – Decision Support System – razvijanjem i kapitaliziranjem DSS-a stvorenog unutar projekta TERRE.

– Kao rezultat Projekta iDEAL, Grad Dubrovnik će dobiti Plan prilagodbe klimatskim promjenama, razrađen iz perspektive najizraženijih klimatskih utjecaja te pripadajućih područja ranjivosti Grada Dubrovnika. To su konkretno, pojave urbanih toplinskih otoka, poplave te podizanje razine mora, sukladno čemu slijedi izrada mjera prilagodbe – pojasnila je Mohorić ističući buduće aktivnosti na projektu. – U sklopu izrade Plana prilagodbe organiziramo i DSS trening za donositelje odluka i tehničko osoblje koji će imati mogućnost koristiti ovaj tehnološki alat praćenja i planiranja mjera prilagodbe na klimatske promjene -dodala je.

Projekt je ukupno vrijedan 799.191,80 eura, dok vrijednost projekta za DURA-u iznosi 135.318,00 eura. Glavni partner projekta je Istarska Regionalna Energetska Agencija IRENA. Iz Hrvatske sudjeluje i Dubrovačka razvojna agencija DURA, dok su talijanski partneri Općine PESARO i Misano Adriatico, Sveučilište u Veneciji IUAV te Regionalni nacionalni park “Coast dunes park from Torre Canne to Torre San Leonardo”.

Datum:
20.05.2019
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

EU PROJEKT IDEAL – POZIV NA DOSTAVU PONUDA

Dura

PROJEKT IDEAL – I. PARTNERSKI SASTANAK

Dura

TEHNIČKI SASTANAK PROJEKTA iDEAL

Dura

DURA ORGANIZIRA DVODNEVNO DOGAĐANJE U SKLOPU PROJEKTA IDEAL

Dura

DURA DOMAĆIN PREDAVANJA O KLIMATSKIM PROMJENAMA

Dura

JAVNA NABAVA – USLUGE PRIPREME I PROVEDBE KOMUNIKACIJSKIH ALATA U SKLOPU PROJEKTA „IDEAL“ – PONOVLJENI POSTUPAK

Dura

DRUGI PARTNERSKI SASTANAK PROJEKTA IDEAL

Dura

PROJEKT iDEAL – DUBROVNIK ĆE BITI MEĐU PRVIMA U HRVATSKOJ U PRILAGODBI KLIMATSKIH PROMJENA

Dura

DURA PREDSTAVILA PLAN PRILAGODBE NA KLIMATSKE PROMJENE ZA GRAD DUBROVNIK

Dura

DURA PRISUSTVOVALA KONFERENCIJI NA TEMU KLIMATSKIH PROMJENA I DRUŠTVENO-EKONOMSKIH RIZIKA

Dura

FINALNA KONFERENCIJA PROJEKTA IDEAL

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X