Dura
Novosti

PROJEKT iDEAL – DUBROVNIK ĆE BITI MEĐU PRVIMA U HRVATSKOJ U PRILAGODBI KLIMATSKIH PROMJENA

PROJEKT iDEAL – DUBROVNIK ĆE BITI MEĐU PRVIMA U HRVATSKOJ U PRILAGODBI KLIMATSKIH PROMJENA
PROJEKT iDEAL - DUBROVNIK ĆE BITI MEĐU PRVIMA U HRVATSKOJ U PRILAGODBI KLIMATSKIH PROMJENA

EU projekt iDEAL (DEcision support for Adaptation pLan) dio je programa Interreg prekogranične suradnje Italije i Hrvatske u čijem provođenju sudjeluje i Razvojna agencija Grada Dubrovnika – DURA. Projekt je vrijedan 799.191,80 EUR, a za aktivnosti DURA-e osigurano je 135.318,00 EUR.

 

Cilj projekta iDEAL je poboljšanje sustava praćenja klimatskih promjena i planiranje mjera prilagodbe za rješavanje specifičnih učinaka na obuhvaćenim regijama, a jedan od krajnjih rezultata bit će izrada plana prilagodbe klimatskim promjenama.

 

Istarska županija i Grad Dubrovnik bit će tako među prvima u Hrvatskoj koji će implementirati savjete Europske komisije koja potiče sve zemlje članice na prilagodbu klimatskim promjenama i izradu planova prilagodbe.

 

Cilj planova prilagodbe jest istražiti klimatske uvjete određenog geografskog područja te predložiti mjere prilagodbe budućim klimatskim uvjetima.

Plan treba identificirati potencijalne promjene te procijeniti na koji će način takve klimatske promjene utjecati na ljudske aktivnosti, život i prirodu u zadanom geografskom području. Potrebno je istražiti koje mjere su najučinkovitije i kako se prilagoditi promjenama. U cilju donošenja objektivnih i optimalnih odluka, Sveučilište Iuav iz Venecije poslužit će se DSS(engl.Decision Support System) metodologijom kako bi  izdvojili najracionalnija rješenja, uzimajući u obzir specifičnosti pojedine regije.

U okviru projekta iDEAL, do sada su održana dva sastanka s projektnim partnerima u Italiji na kojima su prezentirani trenutni rezultati te daljini koraci i aktivnosti  potrebne za realizaciju ovog projekta.Također, definirana je komunikacijska strategija te promotivne aktivnosti koje će za cilj imati upoznavanje javnosti s detaljima i tijekom realizacije projekta.

Planirano trajanje projekta je od 1. siječnja 2018. do 30. lipnja 2019. godine, a uz DURA-u, kao glavni partner projekta iz Hrvatske, sudjeluje Istarska Regionalna Energetska agencija IRENA, te talijanski partneri: Općina Pesaro, Općina Misano Adriatico, Regionalni nacionalni park “Coast dunes park from Torre Canne to Torre San Leonardo” i Sveučilište Iuav iz Venecije, koje će ujedno dati tehničku podršku projektu.

 

 

Datum:
12.07.2018
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

DURA ODRŽALA INFO DAN PROJEKTA IDEAL

Dura

EU PROJEKT IDEAL – POZIV NA DOSTAVU PONUDA

Dura

PROJEKT IDEAL – I. PARTNERSKI SASTANAK

Dura

DURA DOMAĆIN PREDAVANJA O KLIMATSKIM PROMJENAMA

Dura

DRUGI PARTNERSKI SASTANAK PROJEKTA IDEAL

Dura

DURA PREDSTAVILA PLAN PRILAGODBE NA KLIMATSKE PROMJENE ZA GRAD DUBROVNIK

Dura

FINALNA KONFERENCIJA PROJEKTA IDEAL

Dura

TEHNIČKI SASTANAK PROJEKTA iDEAL

Dura

DURA ORGANIZIRA DVODNEVNO DOGAĐANJE U SKLOPU PROJEKTA IDEAL

Dura

JAVNA NABAVA – USLUGE PRIPREME I PROVEDBE KOMUNIKACIJSKIH ALATA U SKLOPU PROJEKTA „IDEAL“ – PONOVLJENI POSTUPAK

Dura

DURA PRISUSTVOVALA KONFERENCIJI NA TEMU KLIMATSKIH PROMJENA I DRUŠTVENO-EKONOMSKIH RIZIKA

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X