Dura
Novosti

DURA PREDSTAVILA PLAN PRILAGODBE NA KLIMATSKE PROMJENE ZA GRAD DUBROVNIK

DURA PREDSTAVILA PLAN PRILAGODBE NA KLIMATSKE PROMJENE ZA GRAD DUBROVNIK
DURA PREDSTAVILA PLAN PRILAGODBE NA KLIMATSKE PROMJENE ZA GRAD DUBROVNIK

Dubrovačka razvojna agencija DURA u suradnji s tvrtkom Ires Ekologija te Sveučilištem IUAV iz Venecije, partnerom na projektu iDEAL, održala je fokus grupu s ciljem predstavljanja predloženih mjera prilagodbe na klimatske promjene za Grad Dubrovnik. Trening je imao temu „Sustav za potporu odlučivanju, odnosno donošenju učinkovitih mjera prilagodbe na klimatske promjene na lokalnoj razini.“

Trening se održao 5. lipnja 2019. godine u Dubrovniku, a nazočili su mu i djelatnici DURA-e te predstavnici javne gradske administracije.

Predstavnici tvrtke IRES EKOLOGIJE održali su prezentaciju na temu relevantnosti fenomena klimatskih promjena, objasnili ključna područja ranjivosti za područje Grada Dubrovnika (urbani toplinski otoci, poplave, podizanje razine mora) te prikazali predložene akcije čiji je cilj ublažiti već postojeće posljedice klimatskih promjena te pripremiti područje Grada Dubrovnika za očekivane, nadolazeće prirodne promjene.

Partneri sa Sveučilišta u Veneciji predstavili su sustav za potporu odlučivanju (DSS – Decision Support System), te sustav monitoringa plana prilagodbe na klimatske promjene koji se temelji na odabranim indikatorima za svaku pojedinačnu mjeru, prilagođen području Grada Dubrovnika. Ovaj sustav će u budućnosti koristiti javnoj gradskoj administraciji za evaluaciju svih predloženih mjera prilagodbe klimatskim promjenama, odnosno odabir mjera za koje se očekuje najveća razina efikasnosti.

Projekt iDEAL (Decision Support for Adaptation Plan), u završnoj je fazi implementacije. Projekt je započeo s provedbom u siječnju 2018. godine, a očekivani završetak je u rujnu 2019. godine. U sklopu projekta održana su 2 partnerska sastanka, 1 tehnički sastanak u Veneciji, high-level event u Dubrovniku, a u rujnu će se održati završna konferencija i posljednji partnerski sastanak u Italiji, Općina Pesaro.

Projekt je ukupno vrijedan 799.191,80 EUR, dok vrijednost projekta za DURA-u iznosi 135.318,00 EUR. Glavni partner projekta je Istarska Regionalna Energetska Agencija IRENA. Iz Hrvatske sudjeluje i Dubrovačka razvojna agencija DURA, dok su talijanski partneri Općine PESARO i Misano Adriatico, Sveučilište u Veneciji IUAV te Regionalni nacionalni park “Coast dunes park from Torre Canne to Torre San Leonardo”.

Projekt sufinancira Europski fond za regionalni razvoj, INTERREG program Italija – Hrvatska 2014. – 2020.

Datum:
05.06.2019
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

PROJEKT IDEAL – I. PARTNERSKI SASTANAK

Dura

FINALNA KONFERENCIJA PROJEKTA IDEAL

Dura

JAVNA NABAVA – USLUGE PRIPREME I PROVEDBE KOMUNIKACIJSKIH ALATA U SKLOPU PROJEKTA „IDEAL“ – PONOVLJENI POSTUPAK

Dura

DURA ODRŽALA INFO DAN PROJEKTA IDEAL

Dura

PROJEKT iDEAL – DUBROVNIK ĆE BITI MEĐU PRVIMA U HRVATSKOJ U PRILAGODBI KLIMATSKIH PROMJENA

Dura

DRUGI PARTNERSKI SASTANAK PROJEKTA IDEAL

Dura

EU PROJEKT IDEAL – POZIV NA DOSTAVU PONUDA

Dura

DURA PRISUSTVOVALA KONFERENCIJI NA TEMU KLIMATSKIH PROMJENA I DRUŠTVENO-EKONOMSKIH RIZIKA

Dura

DURA DOMAĆIN PREDAVANJA O KLIMATSKIM PROMJENAMA

Dura

TEHNIČKI SASTANAK PROJEKTA iDEAL

Dura

DURA ORGANIZIRA DVODNEVNO DOGAĐANJE U SKLOPU PROJEKTA IDEAL

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X