Dura
Novosti

GRAD DUBROVNIK i DURA PREDSTAVILI PILOT PROJEKT ALTER ECO-A U VALENCIJI

GRAD DUBROVNIK i DURA PREDSTAVILI PILOT PROJEKT ALTER ECO-A U VALENCIJI
GRAD DUBROVNIK i DURA PREDSTAVILI PILOT PROJEKT ALTER ECO-A U VALENCIJI

U španjolskom Gradu Valencija, a povodom završne konferencije gradskog projekta „Alter Eco – alternativne turističke strategije za povećanje lokalnog održivog razvoja turizma promicanjem mediteranskog identiteta“ od 11. do 12. srpnja 2019. godine sudjeluju predstavnici Grada Dubrovnika i DURA-e; Nataša Mirić, Viša savjetnica u DURA-i, pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika  Zrinka Raguž, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam i more Grada Dubrovnika Marko Miljanić i Viši savjetnik odsjeka za protokol Grada Dubrovnika Goran Cvjetinović.

Djelatnica DURA-e, Nataša Mirić sudjelovala je u panelu na završnoj konferenciji projekta na temu „Diversifikacija ponude u Gradu Dubrovniku“.

Projekt „Alter Eco“ bavi se problematikom pretjerane uporabe kulturnih i prirodnih resursa koji su dodatno opterećeni i neadekvatnom pratećom infrastrukturom. Stoga će se putem ICT tehnologija kroz pilot projekt mjeriti opterećenje glavnih žarišnih točaka na području Grada točnije stare gradske jezgre, a potom prikupljati podaci potrebni kako bi se te točke rasteretile i dobio uvid u preferencije kretanja posjetitelja. Pilot projekt  Grada Dubrovnika je u skladu sa SMART CITY strategijom, projektom „Respect the City“ te će se pilot projekt uvrstit u Dubrovnik Card.

U projektu je bilo predviđeno 6 pilota, Grad Dubrovnik je jedan od njih. Kako bi ispunio navedeni specifični cilj, Grad Dubrovnik je u suradnji s DURA-om osmislio pilot projekt čiju okosnicu čini implementacija infrastrukture za besplatan pristup internetu unutar Starog Grada te integracija sa postojećom Dubrovnik Card aplikacijom u svrhu praćenja kretanja turista i predlaganja novih ruta kretanja.

S obzirom da je rasterećenje gužvi unutar Starog grada detektirano kao jedna od nužnih mjera u ostvarivanju održivog turizma u Gradu Dubrovniku, pilot projekt omogućuje upotrebu novih alata za potrebe preusmjeravanja turista sa područja Starog Grada na alternativne gradske atrakcije kako bi se protočnost ljudi povećala, rasteretile najopterećenije gradske lokacije te na taj način pridonijelo očuvanju, zaštiti ali i valorizaciji vrijednih kulturnih i prirodnih resursa.

Projekt je bio u trajanju od 3 godine u vrijednosti od 17.200.000,00 HRK, dok je darovnica za Grad Dubrovnik iznosila 1.637.000,70 HRK.

Nositelj projekta je Valencia, a ostali partneri na projektu su: Grad Dubrovnik, Malaga, Thessaloniki sveučilište, Sveučilište u Veneciji, Genova, Larnaca Famagusta district Cipar, South Aegean regija Grčka, Provence Alpes Cote d Azur FR, Sicilija

Projekt je financiran sredstvima europske unije – MED PROGRAMA 2014-2020.

Datum:
16.07.2019
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

ODRŽAN “KICK-OFF” SASTANAK PROJEKTA ‘ALTER ECO’

Dura

PILOT PROJEKT „BESPLATNI PRISTUP INTERNETU“

Dura

DURA i GRAD DUBROVNK PREDSTAVILI SVOJE PROJEKTE NA 1. MEDITERANSKOJ KONVENCIJI O ODRŽIVOM TURIZMU

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X