Dura
Novosti

IDUĆE GODINE NOVI JAVNI POZIV ZA OBNOVU KUĆA

IDUĆE GODINE NOVI JAVNI POZIV ZA OBNOVU KUĆA
IDUĆE GODINE NOVI JAVNI POZIV ZA OBNOVU KUĆA

Nakon zaprimljenih 7.386 prijava građana za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, Fond planira nastavak programa već u prvom tromjesečju 2021. godine.

Nakon zaprimljenih 7.386 prijava građana za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira nastavak programa i u 2021. godini. „S obzirom na iskazani interes za ovim programom, Fond će već u prvom tromjesečju iduće godine objaviti novi Javni poziv vrijedan oko 200 milijuna kuna.“ najavio je direktor Fonda Siniša Kukić.

Uvjeti sufinanciranja će biti kao i ovogodišnji pa će građani moći dobiti do 60% poticaja za toplinsku izolaciju ovojnice, sanaciju krovišta, novu stolariju te ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. S obzirom da dokumentacija poput energetskog certifikata i izvješća o energetskom pregledu vrijedi više godina, ista će biti prihvatljiva i na sljedećem pozivu.

Cilj programa je obnoviti kuće koje nepotrebno gube energiju zbog nepostojanja toplinske zaštite i neučinkovite stolarije, ali i potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije. Gotovo 70% zahtjeva koje je Fond zaprimio na ovogodišnjem Javnom pozivu je za obnovu kuća energetskog razreda E i lošijeg. Većina ih je građena 70-tih i 80-tih godina, kad tehnički propisi nisu zahtijevali postavljanje toplinske zaštite pa troše i do četiri puta više energije od današnjeg standarda gradnje. Najstarija kuća prijavljena za obnovu izgrađena je čak 1850. godine i jedna je od 20-ak kuća građenih u 19. stoljeću za koje je zatraženo sufinanciranje. Protekom vremena, takve kuće i dodatno su dotrajale pa će im mjere energetske obnove poboljšati i energetska svojstva, sigurnost i vizualni dojam, ali će im osigurati i ugodnost i zdraviji boravak u prostorima.

Uskoro kreće i Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju toplinske i/ili toplinske i rashladne energije u kućanstvima. Građanima će tako na biti na raspolaganju 30 milijuna kuna za ugradnju kotlova na biomasu, dizalica topline i termičkih solarnih kolektora, a mogu, ovisno o području na kojem se nalazi objekt, računati na 40 do 80% sufinanciranja, odnosno do maksimalnih 75 tisuća kuna.

Datum:
10.09.2020
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X