Dura
Novosti

KONFERENCIJA ZELENA GRADNJA I ODRŽIVI RAZVOJ

KONFERENCIJA ZELENA GRADNJA I ODRŽIVI RAZVOJ

Hrvatski savjet za zelenu gradnju je pripremio održavanje 3. SREDIŠNJE KONFERENCIJE O ZELENOJ GRADNJI I ODRŽIVOM RAZVOJU koja se održava u digitalnom obliku putem ZOOM platforme, kroz 4 dana i 8 panela –  17./19./24./26. studeni 2020. godine.

19. studenoga 2020. godine tema konferencije je bila nZEB i ENERGETSKA UČINKOVITOST na kojoj je sudjelovao djelatnik DURA-e Mato Mojaš.

Moderator panela je bio Bojan Milovanović sa Sveučilišta u Zagrebu, Građevinski fakultet.

Sudionici panela su bili:
Elisabeth OBrien, koja je predstavila nZEB u Irskoj.

Irena Križ Šelendić, Načelnica Sektora, Ministarstva prostornoga uređenja i graditeljstva i državne imovne koja je govorila o dugoročnoj strategiji obnove nacionalnoga fonda zgrada do 2050. godine.

Također na penelu su sudjelovali i Goranka Tropčić Zekan (Klimaprori), Zoran Veršić (Arhitektonski faklutet) i Mladen Ilijević (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost).

Predstavljeni su ključni elementi programa obnove zgrada:

Implementacija pojedinačnih mjera energetske obnove u cilju ostvarivanja postupka dubinske obnove

Integralna energetska obnova koja obuhvaća kombinaciju više mjera energetske obnove i obavezno uključuje mjere na ovojnici zgrade.

Dubinska obnova koja obuhvaća mjerene energetske učinkovitosti na ovojnici i tehničkim sustavima te rezultira smanjenjem potrošnje energije za grijanje i primarne energije na godišnjoj razini od najmanje  50%.

Sveobuhvatna obnova koja obuhvaća optimizirane mjere poboljšanja postojećega stanja zgrade te osim mjere energetske obnove zgrade uključuje i mjere poput povećanja sigurnosti u slučaju požar, mjere za osiguravanje zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta, mjere za unapređenje mehaničke otpornosti i stabilnosti zgrade (posebice na potres).

Konferencija predstavlja središnje godišnje okupljanje profesionalaca koji se bave zelenom ekonomijom te održivom gradnjom i mobilnosti.

 

 

KONFERENCIJA ZELENA GRADNJA I ODRŽIVI RAZVOJ
Datum:
19.11.2020
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X