Dura
Novosti

DIGITALIZACIJA U KULTURI

DIGITALIZACIJA U KULTURI
DIGITALIZACIJA U KULTURI

Online konferencija „Digitalizacija u kulturi“ održala se u srijedu 25. studenog 2020. godine putem ZOOM platforme. Djelatnica DURA-e Luna Polić Barović sudjelovala je u online konferenciji koje je organizirala Desk Kultura, a glavna tema bio je treći prioritet programa Kreativna Europa (2014-2020) – jačanje kapaciteta u području digitalizacije.

Kroz online događanje Digitalizacija u kulturi, kao i u prethodna dva online događanja u okviru kampanje Zamišljeno.Stvoreno.Podijeljeno., gostovali su europski stručnjaci koji su podijelili sa sudionicima perspektivu iz pozicije kreatora europskih politika te primjere prakse koji se na razne načine bave i pristupaju digitalizaciji. Među govornicima bili su Rehana Schwinninger-Ladak, Voditeljica odjela interaktivne tehnologije za kulturu i obrazovanje u Glavnoj upravi za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Europske komisije koja je najavila otvaranje novog Europskog centra kompetencija za digitalno očuvanje i očuvanje kulturne baštine tijekom 2021. godine, prezentirala je Europeana online platformu na kojoj se nalazi oko 40.000 predmeta iz Republike Hrvatske te je istaknula Horizon 2020 natječaj za digitalizaciju muzeja. Predstavnici iz Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, udruge „Drugo more“ i Hrvatskog državnog arhiva  prezentirali su primjere najbolje prakse.

Iako je digitalni razvoj u kulturi i korištenje digitalnih tehnologija danas prisutnije više nego ikada, od samog početka programa Kreativna Europa na segment digitalizacije stavljao se veliki fokus. Digitalizacija ima utjecaj na način stvaranja, širenja, pristupa, konzumiranja te monetizacije kulturnih i kreativnih ideja i djela. Promjene koje proizlaze iz digitalizacije nude brojne mogućnosti za kulturni i kreativni sektor, a kroz program Kreativna Europa podržane su razne transnacionalne aktivnosti koje su kulturnom i kreativnom sektoru omogućile prilagodbu i pristup digitalnom razvoju poticanjem korištenja digitalnih tehnologija od proizvodnje do distribucije i potrošnje.

Datum:
25.11.2020
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X