Dura
Novosti

NCFF – HBOR kreditira zelene projekte uz kamatnu stopu već od 0% i besplatnu tehničku pomoć za pripremu projekata

U nizu povoljnih izvora financiranja koje jedinicama lokalne samouprave nudi HBOR sada je i Natural Capital Financing Facility (NCFF). Riječ je o financijskom instrumentu za povoljno financiranje „zelenih projekata“ koji je uspostavila Europska investicijska banka (EIB) u suradnji s LIFE programom, te je HBOR-u odobrila 15 milijuna eura sredstava.

Kroz ovaj program jedinice lokalne samouprave koje žele postati zelenije, bogatije bioraznolikošću, otpornije na klimatske promjene i općenito – ugodnije i kvalitetnije mjesto za život, mogu ostvariti beskamatne kredite s nižim naknadama, a uz to i besplatnu savjetodavnu uslugu za pripremu projekata koji odgovaraju kriterijima programa.

NCFF je, naime, namijenjen za financiranje projekata koji doprinose očuvanju i održivom korištenju prirodnog kapitala kao i prilagodbi klimatskim promjenama uz korištenje prirodnih rješenja.

Prihvatljivi projekti su oni koji stvaraju prihode ili uštede u troškovima, odnosno financijski su isplativi i dugoročno održivi, a obuhvaćaju zeleno poduzetništvo, zelenu infrastrukturu, plaćanje usluga eko sustava te kompenzacijske mjere otklanjanja šteta u okolišu.

Projekti koji se mogu financirati kroz ovu liniju su, primjerice, postavljanje zelenih krovova i pročelja, sustavi zaštite od poplava, ekoturizam, aktivni i pustolovni turizam temeljen na doživljaju očuvanih prirodnih vrijednosti, agro i ribolovni turizam, zaštita šuma, smanjenje zagađenja voda…

Svi gradovi, općine i županije koji planiraju i imaju ovakve projekte, detaljnije informacije o NCFF kreditnim linijama mogu pronaći ovdje ili upitom putem maila: ncff@hbor.hr.

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X