Dura
Novosti

Dani Europe – dani otvorenih vrata EU projekata u Dubrovačko neretvanskoj županiji

Obilježavanje Dana Europe, koji se slavi 9. svibnja, započinje kroz online radionice i kvizove za učenike osnovnih škola na području doline Neretve. Učenici petih razreda kroz EKO igru ‘Čarolija recikliranja – od starih stvari nastaju nove’ uključit će se u natjecanje za recikliranje već korištenih materijala za izradu novog predmeta, tj. pretvaranje starih predmeta u kućice/hranilice za divlje ptice. Najbolja ideja osvaja nagradu – dron letjelicu za svoje razredno odjeljenje, a proglašenje pobjednika bit će 21. svibnja, ususret obilježavanju Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode.

Unutar europskog tjedna, 4. svibnja, slavi se i sv. Florijan, zaštitnik vatrogasca te će se tom prilikom učenicima OŠ Janjina na Pelješcu održati edukacija o rizicima od požara, uz predstavljanje Zelenog plana Europske unije.

Za vikend, 8. svibnja, planirane su aktivnosti stručne edukacije ‘Upoznajmo zaštićenu biroaznolikost Baćinskih jezera’, a taj dan obilježava se i Međunarodni Dan ptica selica, godišnje globalne kampanje posvećene podizanju svijesti o pticama selicama i potrebi međunarodne suradnje u njihovom očuvanju. Za sam Dan Europe, 9. svibnja, organiziran je uspon na Babinu Gomilu i obilazak videonadzora doline rijeke Neretve, omogućen kroz EU projekt ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve’. Uspon vodi HPD Sniježnica uz stručno vodstvo Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima DNŽ i Regionalnu agenciju DUNEA.

Obilazak lokacija održat će se u skladu s epidemiološkim mjerama. Za sve sudionike organizirana je užina (sendviči, voda), te se moli da se sudionici za terenski obilazak adekvatno pripreme (sportska odjeća i obuća). Zbog ograničenog broja prijava i poštivanja epidemioloških mjera, potrebno je dolazak potvrdite putem elektroničke pošte info@zastita-pirode-dnz.hr ili na mobitel 099/4411-533 zaključno do petka, 07. svibnja 2021. godine do 12:00 sati.

U sklopu „Dana otvorenih vrata” svoja vrata besplatno će u subotu, 8. svibnja od 10 do 14 sati otvoriti Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, obnovljena i opremljena eksponatima bogate etnografske i povijesne baštine kroz projekt ‘Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija’. U istom razdoblju moći se uživati i u virtualnoj stvarnosti koju pruža BLUEMED Centar za promicanje znanju, otvorenom u sklopu Odjela za arheologiju Muzeja i galerija Konavala u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju. Svakako posjetite i Dom vinarske tradicije – prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva u Putnikovićima koji se prostire na više od 800 četvornih metara i sastoji se od tri zbirke – Doma vinarske tradicije, Povijesnog razvoja loze na ovim prostorima i Vina u tradiciji življenja.

Svoja vrata otvorit će i Prirodoslovni muzej Metković od 10 do 12 sati, organiziran u pet soba kružnog rasporeda. Ornitološka zbirka temelj je postava muzeja i dio prve sobe. U drugoj, trećoj i četvrtoj sobi su trodimenzionalni prikazi vodenih i kopnenih staništa delte rijeke Neretve. Mogu se vidjeti prikazi močvare, tršćaka, kanala, riječnog vodenog toka, kamenjara i točila, te šumskih staništa i antropogeno uvjetovanih naselja i poljoprivrednih površina. Prikazi završavaju scenama selidbe ptica kao i njihovim zimovanjima u vodenim i kompnenim staništima. Video zapisi prikazuju ponašanja životinja u staništima i njihovo glasanje. Iz treće sobe izlazi se u vrt s autohtonom vegetacijom u kojoj se nalaze kućice za ptice i hotel za kukce. Peta je soba posvećena aktivnoj zaštiti i očuvanju biološke raznolikosti neretvanskog kraja.

U okviru obilježavanja europskog tjedna, Grad Dubrovnik i DURA organiziraju u ponedjeljak, 10. svibnja, obilazak Lazareta te Kneževa dvora u vremenu od 10 do 14 sati, dok će se u istom vremenu moći posjetiti i Poduzetnički inkubator Ploče. Obilazak će biti organiziran u grupama, te će se održati i dva predavanja u 10 i 11 sati na temu ‘Poduzetništvo’ i ‘Pokreni svoj posao’. Radionice i obilazak organizira Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije. Prijave su obavezne na mail dcp@dcp.hr do petka, 7. svibnja.

U četvrtak, 13. svibnja od 10 do 12 sati na Stradunu ispred Sponze organizira se predstavljanje EU projekata financiranih iz EU fondova, u organizaciji Grada Dubrovnika i DURA-e. Udruga Erasmus Student Network Dubrovnik organizira radionicu i pop kviz za učenike Privatne gimnazije Dubrovnik o osnovnim pojmovima, institucijama i mogućnostima koje nudi EU.

Završno događanje Dana Europe održat će se 21. svibnja ususret Međunardnom danu bioraznolikosti i Danu zaštite prirode RH, a riječ je o edukativnim radionicama koje će organizirati Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Dubrovačko-neretvanske županije. Također, proglasit će se i pobjednik EKO igre ”Čarolija recikliranja – od starih stvari nastaju nove’ u kojoj sudjeluju najmlađi sudionici europskog tjedna.

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije“. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

 

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X