Dura
Novosti slider

E-LAFITI: Odobrena darovnica u iznosu od 60.000 EUR za studiju izvodljivosti za prijevoz električnim brodovima do Elafita

„European Islands Facility“ – NESOI ima za cilj otključati potencijal EU otoka kako bi postali pokretači Europske Energetske Tranzicije kroz mobilizaciju više od 100 milijuna € investicija u projekte održive energije, kako bi se EU otocima omogućila prilika provedbe energetskih tehnologija i inovativnih pristupa na povoljan način. NESOI će objaviti dva kruga poziva za prijavu potpore projektima u različitim stadijima razvoja, počevši od onih u ranom stadiju koji zahtijevaju općenitu tehničku i ekonomsku pomoć, do naprednijih projekata koji zahtijevaju specifične doprinose u raznim poljima (tehnička, pravna i financijska pitanja). Projekti koje NESOI odabere će primiti prilagođenu potporu na licu mjesta od strane konzorcija stručnjaka i izravno financiranje odabranim dodatnim lokalnim stručnjacima zahvaljujući kaskadnom mehanizmu, pružajući potporu strukturiranju solidnih projekata s potencijalom privlačenja investitora. Ovaj projekt je od Europske Komisije primio sredstva programa Horizon2020 u iznosu od 10 milijuna €, od kojih će 6.2 milijuna € biti namijenjeno za izravnu potporu otoka u njihovim procesima energetske tranzicije. Trajati će 4 godine.

DURA-i je u sklopu navedenoga odobrena darovnica u iznosu od 60.000 EUR za studiju izvodljivosti za prijevoz električnim brodovima do Elafita.

Električna transportna rješenja s niskim emisijama koja povezuju otoke poput električnih solarnih brodova bila bi optimalno rješenje za kratka putovanja, čime bi se značajno smanjilo zagađenje mora i otoka. Uz sve ovo rečeno, Dubrovačka razvojna agencija DURA d.o.o. zainteresirana je za izradu studije izvodljivosti koja bi analizirala rješenje primjene električnih brodova i njihovo punjenje kao redoviti prijevozni sustav do otoka Elafita i istražila sve relevantne čimbenike i utjecaje poput ekonomskih, tehničkih , zakonskih i utjecaja na okoliš kako bi se utvrdila vjerojatnost uspješnog uvođenja sustava za prijevoz električnih brodova.

NESOI usko surađuje s Europskom Komisijom i njenim inicijativama, uključujući Tajništvo za čistu energiju na EU otocima – osnovanim za olakšanje energetske tranzicije na čistu energiju na EU otocima. NESOI ide korak dalje kroz pružanje obuke, tehničke podrške, mogućnosti suradnje i mogućnosti snažnog financiranja otoka kako bi im pružili podršku u procesu pretvorbe Programa energetske tranzicije na čistu energiju u Obnovljive Izvore Energije, izgradnju i ponovno opremanje energetske infrastrukture, smanjenje računa za energiju, stvaranje lokalnih radnih mjesta i više. Kako bi to ostvario, NESOI je u postupku izgradnje platforme koja će pružati ne samo tehničku pomoć oko financiranja strukturiranja i razvoja projekta, već će se na jednom mjestu moći pronaći ideje i učinkoviti organizacijski, tehnički i financijski instrumenti za cijeli lanac vrijednosti projekta. Nadalje, ostale informacije i alati će biti dostupni kroz platformu i stručne radionice. NESOI nudi konkretnu potporu procesima energetske tranzicije, i na razini Europe i u provedbi intervencije na (barem) 60 otoka korisnika.

 

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X