Dura
Novosti

300 milijuna kuna dostupnih za obnovu obiteljskih kuća zainteresiralo je dubrovčane

Nakon što je 15. rujna Fond objavio novi Javni poziv za bespovratna sredstva, organizirana je javna tribina kako bi se dodatno pojasnili uvjeti za sufinanciranje, s obzirom da su drugačiji u odnosu na godinu ranije. To je ujedno bila prilika i za demonstraciju načina prijave kroz optimizirani sustav ePrijava.

Prije radnog dijela radionice, okupljenima se obratila Marina Lazarević, članica uprave Dubrovačke razvojne agencije DURA-e. Članica uprave kazala je kako smo u proteklih 5 godina obnovili 5 javnih zgrada i to dječje vrtiće Ciciban i Izviđač te tri osnovne škole: Lapad, Ivana Gundulića i Marina Držića. Ovi su projekti vrijedni 21 milijun kuna, a čak 14 milijuna kuna za njihovu provedbu su bespovratna sredstva. Radi odličnih rezultata su pripremljeni i projekti energetske obnove sportske dvorane i još dviju osnovnih škola, koje planiramo prijaviti na buduće Javne pozive.“ najavila je Lazarević. Građanima je poručila da sudjelovanjem u programu mogu ostvariti značajno sufinanciranje te ostvariti uštede od 30-60% na režijama. Pritom je istaknula da od strane Dubrovačke razvojne agencije svi zainteresirani mogu računati na pomoć u prijavi.

U prezentaciji koju su održali djelatnici Fonda predstavljene su različite mjere energetske obnove za koje je moguće dobiti sufinanciranje, a ovisno o tome koje se mjere odaberu je potrebno zadovoljiti i različite uvjete poziva.  Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financira se s do 60% i to kućama energetskog razreda C ili lošijeg u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sredstva su dostupna i isključivo za korištenje obnovljivih izvora energije, bilo za sustave grijanja ili za proizvodnju električne energije. Međutim, za njih se mogu prijaviti samo kuće na ovom području koje su energetski razred B ili bolji, a na raspolaganju će im biti do 40, 60 ili 80% bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji.

U odnosu na prošlu godinu, budžet je povećan na 300 milijuna kuna te se očekuje da će biti dostatan za energetsku obnovu oko 4.000 kuća.  Za pojedinu kuću je, ovisno o mjerama, moguće dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava, međutim samo za onu koja ima svu potrebnu dokumentaciju i do 3 stambene jedinice ili do 600m2 površine. Prijaviti se mogu fizičke osobe koje su vlasnici ili suvlasnici kuće i koje imaju prebivalište prijavljeno na adresi predmetne kuće najkasnije od 14. rujna.

Prijave za sufinanciranje bit će moguće isključivo putem sustava za ePrijavu, a sa zaprimanjem zahtjeva se započinje 14. listopada od 9 sati. Tek u tom trenutku će korisnicima u aplikaciji biti omogućeno ispunjavanje prijavnog obrasca te učitavanje sve potrebne dokumentacije. Sam postupak je detaljno prikazan na radionici. Za one korisnike kojima elektronički način prijave nije odgovarajući, predviđena je i mogućnost i angažmana certifikatora ili nekog drugog tko može odraditi postupak prijave umjesto njih. Za ovu uslugu, Fond je korisnicima osigurao do 500 kuna, a iznos će biti isplaćen zajedno s ostalim troškovima energetske obnove, temeljem računa ili ugovora o djelu.

Sudionicima koji dokumentaciju već imaju spremnu, iz Fonda su savjetovali da radi promjene cijena na tržištu pribave nove ponude izvođača. Pritom je pojašnjeno kako su takve ponude informativnog karaktera te je kasnije izvođača moguće i promijeniti. S druge strane, dokumenti poput Izvješća o energetskom pregledu i Energetski certifikat vrijede više godina te ih nije potrebno ponovo izrađivati, ukoliko nakon njihovog izdavanja na kući nije bilo dodatnih građevinskih radova.

Zainteresirani građani će svoju prijavu moći poslati putem sustava za on-line prijave od 14. listopada 2021. od 9 sati, a bude li njihova prijava prihvaćena, imat će 24 mjeseca za provedbu planiranih radova.

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X