Dura
Natječaji Novosti

Otvoren prvi poziv na dostavu projektnih projedloga u sklopu programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021.-2027.

Program transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021. – 2027. danas otvara prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga u ovoj perspektivi te poziva zainteresirane javne i privatne organizacije na dostavu projektnih prijedloga.

Program u teritorijalnom smislu pruža podršku regionalnoj suradnji između devet srednjoeuropskih država Europske unije ujedno i članica programskog područja: Hrvatske, Austrije, Čeąke, Italije (Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Liguria, Lombardia, Piemonte, Provincia Autonoma Bolzano, Provincia Autonoma Trento, Valle d’Aosta i Veneto), Mađarske, Njemačke (Baden-Württemberg, Bavarska, Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Saska, Saska-Anhalt, Thüringen i Braunschweig), Poljske, Slovenije i Slovačke.

Financijska omotnica iznosi oko 225 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Program predstavlja svojevrsni nastavak uspješne perspektive 2014. – 2020. te će u novom programskom razdoblju kroz 9 specifičnih ciljeva sufinancirati projekte u svrhu jačanja regionalnih inovacija, pametne specijalizacije, energetske tranzicije, zaštite okoliša, klimatskih promjena, poboljšanja prometnih veza te osnaživanja upravljačkih kapaciteta za regionalni razvoj.

Cilj prvog poziva je ponuditi najširi tematski raspon za najveći mogući broj zainteresiranih partnera.  U tom smislu za prijavitelje su otvorena sva 4 tematska prioriteta dok vrijednost poziva iznosi oko 72 milijuna eura iz EFRR-a uz stopu sufinanciranja od 80%:

  • Prioritetna os 1 – Suradnjom za pametniju Središnju Europu – 22 milijuna eura iz EFRR-a;
  • Prioritetna os 2 – Suradnjom za zeleniju Središnju Europu – 36 milijuna eura iz EFRR-a;
  • Prioritetna os 3 – Suradnjom za povezaniju Središnju Europu – 7 milijuna eura iz EFRR-a;
  • Prioritetna os 4 – Suradnjom za poboljšano upravljanje Središnjom Europom – 7 milijuna eura iz EFRR-a.

Poziv je otvoren od 15. studenog 2021. do 23. veljače 2022. godine, a ugovaranje i početak provedbe projekata se očekuje u jesen 2022.

Projektni konzorcij se mora sastojati od najmanje tri financijska partnera iz tri zemlje EU-a, od kojih dva moraju imati sjedište u programskom području. Usporedbe radi, u prošlom financijskom razdoblju prosječan broj partnera po projektu bio je 11, a iznos financiranja po projektu iznosio je oko 2 milijuna eura iz EFRR-a uz prosječno trajanje projekta od 3 godine.

Prihvatljivi projektni partneri uključuju:

  • Nacionalna, regionalna i lokalna javna tijela;
  • Privatne institucije, uključujući privatne tvrtke, koje imaju pravnu osobnost;
  • Međunarodne organizacije koje djeluju prema nacionalnom pravu države članice EU ili (s ograničenjima) prema međunarodnom pravu.

Novost u odnosu na prošlu perspektivu je mogućnost da privatne institucije preuzmu ulogu vodećeg partnera.

U svrhu potpore potencijalnim prijaviteljima Program je osmislio virtualnu zajednicu projektnih prijavitelja koja olakšava traženje projektnih partnera te daje mogućnost pretraživanja postojećih i dodavanja svojih projektnih ideja. Zajednica će vam pomoći da stupite u kontakt s drugim organizacijama iz cijele Središnje Europe i olakšati prijavu na poziv. Za pristup se potrebno registrirati ovdje.

Ukoliko želite, nakon što se registrirate možete se pridružiti i online događaju danas 15. studenog u 10 sati na kojem će se ukratko predstaviti poziv. Događaj će se snimati te će se videozapisu moći pristupiti i naknadno.

Sve informacije i relevantna dokumentacija dostupne su na web stranicama Zajedničkog tajništva. Osim toga, informacije o specifičnim ciljevima su dostupne u obliku kratkih videozapisa koje možete pronaći na YouTube kanalu. Aktualne informacije također se mogu pronaći na društvenim platformama Twitter, Instagram, Linkedin i Facebook.

Za sva pitanja vezana uz poziv isto tako možete kontaktirati i nacionalnu kontakt točku za Republiku Hrvatsku.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, u suradnji sa Zajedničkim tajništvom Programa, najavljuje nacionalnu info radionicu koja će se održati u svrhu upoznavanja potencijalnih prijavitelja sa sadržajem Programa i uvjetima prvog poziva, a točno vrijeme i mjesto održavanja bit će uskoro objavljeni na stranicama: https:/razvoj.gov.hr i http:/www.strukturnifondovi.hr.

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X