Dura
Natječaji

Drugi natječaj za bespovratna sredstva za inovacije zelene industrije i plavog rasta otvoren do 27. siječnja 2022.

Drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa “Business Development and Innovation Croatia”za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation i Blue Growth), objavljen je 17. studenoga 2021. i bit će otvoren do 27. siječnja 2022. godine.

Program se financira iz norveške darovnice, te je dio financijskog mehanizma europskog gospodarskog prostora (EEA – European Economic Area) i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants). Glavni mu je cilj povećati konkurentnost hrvatskih tvrtki, poticanjem stvaranja novih vrijednosti i održivog rasta, povećanjem profitabilnosti i novih zapošljavanja, što bi u konačnici trebalo pridonijeti smanjenju ekonomskih nejednakosti.

Poticanjem projektne suradnje između hrvatskih i norveških poduzeća, kroz program se također želi potaknuti bilateralna suradnja između dviju država.

Glavni fokus programa su inovacije zelene industrije (proizvodna i prerađivačka industrija) i plavi rast (pomorska industrija, plava energija, turizam malih razmjera i drugo).

Područja koja se mogu financirati ovim programom odnose se na inovativne tehnologije, procese i usluge, održivi razvoj poslovanja, “ozelenjivanje” postojećeg poslovanja i poslovnih procesa kao i razvoj i implementaciju inovativnih proizvoda i usluga.

Iz ovog programa u razdoblju 2014. – 2021., hrvatskim privatnim tvrtkama za financiranje njihovih projekata iz ovih područja dostupno je više od 19 milijuna eura. Prvim pozivom, u okviru kojeg je bespovratna sredstva dobilo sedamnaest izvrsnih poduzetničkih ideja, te jedan pred-definirani projekt, ugovoreno je više od šest milijuna eura, dok je u drugom pozivu hrvatskim poduzetnicima na raspolaganju nešto manje od trinaest milijuna eura.

Innovation Norway upravitelj je fonda za poslovne programe EEA i Norway Grants u Hrvatskoj, a predstavnici hrvatske podružnice Innovation Norway tijekom studenoga održali su u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom Infodane u Osijeku, Zadru, Splitu, Zagrebu, Opatiji, Rovinju i Varaždinu, kako bi zainteresiranim poduzetnicima pružili više informacija o Programu. Na radionice se odazvalo više od 120 sudionika, a zainteresirani gospodarski subjekti, koji nisu mogli fizički prisustvovati Infodanima, moći će se priključiti virtualnoj praktičnoj radionici, koju će predstavnici upravitelja fonda održati u prosincu.

Više informacija kao i detaljne upute za prijave poduzetnika na natječaj te prijavni obrasci dostupni su na mrežnim stranicama Innovation Norway Croatia.

Službeni kontakt za sve eventualne upite je putem elektroničke pošte CRO.innovation@innovationnorway.no, uz napomenu kako je službeni jezik za sve upite engleski.

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X